Top 10 nieuwste aanwinsten

Gepubliceerd op: 8 januari 2016 14:16

Op zoek naar een leuk nieuw boek en gebrek aan inspiratie? De OBA deelt iedere week een top 10 met u. Deze week de tien nieuwste aanwinsten voor volwassenen.

Laat u verrassen door onze brede collectie en doe inspiratie op! Mocht een boek uitgeleend zijn, schroom dan niet en reserveer de titel direct online.

1.

Neem een geit | Claudia de Breij
Niemand vertelt je hoe te leven. Als je kinderen krijgt staan er boekhandels vol opvoedboeken tot je beschikking, maar welke levenslessen krijg je mee als volwassene? Wie vertelt je hoe om te gaan met liefde, dood, vriendschap, ambitie en kinderen? Claudia de Breij (net 40) worstelt met deze vragen en gaat te rade bij een groep wijze mannen en vrouwen. Zij vertellen hoe zíj de dingen hebben aangepakt. Claudia de Breij trekt daar honderd levenslessen uit, en stopt daar ook een paar van haarzelf – en haar kapper – bij. 

Deze titel is ook als e-book te leen.

2.

GenadeklapLoes den Hollander
Nadat bekend is geworden wat er is gebeurd met Tamara Metselaer, lijken de kaarten geschud. Degene die schuldig is bevonden wordt berecht, degene die geen blaam trof gaat vrijuit. Iedereen kan verder met zijn leven. Toch klopt er iets niet. Maar wat er niet klopt wordt goed verborgen gehouden, en niet door één persoon. De uiteenlopende gevoelens en frustraties stapelen zich op, en een climax kan niet uitblijven.

Deze titel is ook als e-book te leen.

3.

Node.js | Peter Kassenaar
In dit deel uit de serie Web Development Library leert u hoe het platform Node.js wordt ingezet voor het maken van websites en -servers. U leert hoe u eigen modules schrijft en werkt met bekende NPM-modules zodat u niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. U werkt met bekende tools als Express (webservers) en MongoDB (databases). Na het bestuderen van dit boek bent u in staat om zelf applicaties op de MEAN-stack (MongoDB, Express, AngularJS en Node.js) te schrijven.

4.

Bloed & scherven | Kelly van der Laan
Zes maanden na de gebeurtenissen van 'Stof en Schitteringen' zitten de overlevenden vast in Jediah, waar ze door het leger gedwongen worden om een nieuwe magische energieversterker te bouwen. Intussen lopen de spanningen tussen Jediah en hun moederland Parsia hoog op en lijkt de situatie uitzichtloos, wanneer een verrassingsbezoek en de catastrofale gebeurtenis die erop volgt hen opeens een uitweg biedt. Op de vlucht, met het gestolen kristal in handen, wordt het opeens schrijnend duidelijk hoe moeilijk het voor Seamon, Sirka, Joy en Valeria is om zich niet te gedragen als de terroristen die iedereen zegt dat ze zijn...

5.

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam | Alex Buis
Wie niet van omlopen houdt krijgt het zwaar voor zijn kiezen met deze stadswandelgids van Alex Buis. Hij construeerde een lange afstandswandeling door de Amsterdamse buitenstad die 227 kilometer lang is en op de kaart verdacht veel lijkt op een bord spaghetti van boven. Tijdens die ellenlange zwerftocht door de buitenwijken van de hoofdstad wordt de wandelaar doorlopend verrast: wat een schoonheid en wat een enorme variatie! Een mooie wandelgids voor Amsterdammers die denken dat ze Amsterdam kennen. Maar ook een mooie aanleiding voor volk van buiten de hoofdstad om te ontdekken dat Amsterdam uit meer bestaat dan rondvaartboten, draaiorgels, coffeeshops en hordes fotograferende toeristen.

6.

Moussa, of De dood van een Arabier | Kamel Daoud
Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand. De roman 'Moussa, of de dood van een Arabier' is tegelijkertijd een liefdesverklaring aan en overpeinzing van de Arabische identiteit, waarin het kolonialisme en de druk van het geloof een grote rol spelen. Kamel Daoud won met Moussa of de dood van een Arabier de Prix Goncourt du Premier Roman 2015.

7.

Eén nacht, Markovitsj | Ayelet Gundar-Goshen
Twee mannen steken de Middellandse Zee over om met vrouwen te trouwen die ze niet kennen, om hen zo de vlucht uit het nationaalsocialistische Europa mogelijk te maken. De flamboyante Zeëv Feinberg beschouwt dit inderdaad als een nephuwelijk. Hij verlangt naar zijn meisje thuis. Uitgerekend de onopvallende Jacob Markovitsj treft de beeldschone Bella. Eenmaal terug in Palestina weigert hij Bella de van tevoren afgesproken scheiding en zijn schijnhuwelijk wordt een levenslange obsessie. Voor beiden.

Deze titel is ook als e-book te leen.

8.

Liever liefde dan de beste buggy | Cornelia Sophia Haverkort
Na de eerste echo maak je plannen voor de babykamer, zoek je naar een handige kinderwagen, bezoek je regelmatig de verloskundige. En als je kind er eenmaal is gaat alle aandacht naar voeding en slapeloze nachten. Vaak wordt er in die periode volkomen voorbijgegaan aan de meest ingrijpende verandering in je relatie; eerst waren jullie alleen partners, nu worden jullie ook samen ouders. Een gelukkige partnerrelatie is de basis voor een goede ontwikkeling van een kind. Als ouders het goed hebben samen, is de kans het grootst dat ze ook goed voor hun kind zorgen. In 'Liever liefde dan de beste buggy' lees je wat er allemaal gebeurt, zowel mentaal als fysiek, als je een kind krijgt. 

9.

Vrijplaats aan de gracht; verhalen uit de Rode Hoed | Anneloes Timmerije
‘Vrijplaats aan de gracht’ geeft een kijkje in de keuken van 25 jaar Rode Hoed. Een debatcentrum in permanente geldnood, waar de VSB-poëzieprijs het licht zag, het debat over Paul Scheffers NRC-artikel 'Het multiculturele drama' begon, en Sonja Barend ons wekelijks "Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op" toewenste.

10.

What changes everything | Masha Hamilton
Een Amerikaanse welzijnswerker wordt in Afghanistan gekidnapt, terwijl zijn vrouw in Amerika moet kiezen tussen diplomatiek onderhandelingen of militair ingrijpen, ontmoet ze een jonge graffitikunstenaar wiens broer in de Afghaanse oorlog is gesneuveld. Masha Hamilton is een Amerikaanse journalist en auteur van vijf boeken. Zij heeft onder meer gewerkt voor de Amerikaanse ambassade in Afghanistan.