Top 10: Oplichters

Gepubliceerd op: 4 april 2017 10:06

Een leugen is een bewering die in strijd is met de waarheid. Er kan kwaad in de zin zijn; laster, meineed, valsheid in geschrifte en smaad. Maar een leugentje om bestwil beoogt een goed doel en wordt minder negatief beoordeeld. 1% van de bevolking bestaat uit radicaal eerlijke. 94% bestaat uit gewone mensen die liegen binnen de grenzen van de betamelijkheid. 5% bestaat uit pathologische leugenaars: narcisten en psychopaten. Oftewel, de leugen is bijna niemand vreemd...toch?

1.

Eric Chaline  |  Historische blunder de grootste bedriegers

Historische blunders is een excentrieke, verhelderende kroniek over de mensen achter 's werelds gruwelijkste, meest jammerlijke beslissingen en de redeneringen die erachter zaten.

2.

Noah Charney  |  Kunstvervalsing misleiding en masterminds

Monografie over het brein, de motieven en methoden van meestervervalsers.

3.

Jan van Mersbergen  | Een echte Vermeer

Het verhaal van de opkomst en ondergang van kunstvervalser Han van Meegeren (1889-1947), gezien door de ogen van zijn muze Jólanka.

4.

Kees van der Spek  | Achter de schermen bij oplichters in het buitenland

Journalist laat zich op toeristische bestemmingen als prooi gebruiken door oplichters om voor zijn tv-programma de methoden van deze lieden te ontmaskeren.

5.

Maria Konnikova  |  List en leugen de psychologie van bedriegen  

Psychologische principes achter bedrog en fraude, toegelicht aan de hand van bekende en minder bekende voorbeelden van fraudeurs en bedriegers.

6.

Walt Disney  |  Gangsters oplichters (Donald Duck)

Donald Duck themapocket

7.

Highsmith  |  The talented mr. Ripley

Een arme jongeman moet in Italië een rijkeluiszoon ophalen omdat diens moeder stervende is in de VS, maar hij raakt door hem gefascineerd.

8.

G.A. Bredero  |  De klucht van de koe 

Eenvoudige navertelling van de 16e-eeuwse klucht over een olijke oplichter die een boer op slimme wijze zijn liefste bezit afhandig weet te maken: hij steelt zijn koe.

9.

Teju Cole  |  Elke dag is voor de dief

Na jaren in Amerika te hebben gewoond keert een Nigeriaanse fotograaf terug naar Lagos, waar de herrie, corruptie, oplichterij, sociale ongelijkheid en het sluimerend geweld hem steeds meer tegen gaan staan.

10.

Theodor Holman  |  Holman liegt de mooiste hardste liefste leugens

Verzameling met columns van Holman. Nou, columns? Holman scheldt, redeneert, ontroert, bijt, charmeert, informeert, beukt, lacht, roddelt, verleidt, breekt en kraakt. O ja: en hij liegt! Hij liegt wanneer dat de waarheid helpt. Hij liegt als dat zijn column beter maakt.