Top 10 opvoedboeken

Gepubliceerd op: 4 oktober 2016 12:31

Het is de Week van de Opvoeding, een mooi moment om tien interessante opvoedboeken uit de collectie van de OBA uit te lichten.

1.

Hetty van de Rijt  | Oei, ik groei!

Het is een volkswijsheid en een wetenschappelijk gegeven dat kinderen lichamelijk niet geleidelijk maar met schokken groeien. In Oei, ik groei! lees je over de tien sprongen in de mentale ontwikkeling van je baby.

2.

Edmond Schoorel | Beeldschermbeelden

Ben je bezorgd over de avonturen van je kinderen op het internet? In dit boek geeft Edmond Schoorl een rondleiding langs de achtergronden, werkingen en bijwerkingen van de moderne media. Hij zegt niet precies wat je moet doen om het goed te doen, maar hij geeft je wel een volledig overzicht en handvatten om je eigen keuzes te kunnen maken. 

3.

Nicola Lonie | Kinderen met autisme veilig online

Deze praktische gids geeft  alle informatie die nodig is om het computergebruik van je kind te controleren en het te helpen op een veilige manier zijn of haar weg te vinden op websites, in chatrooms en op sociale media. Het bevat adviezen op het gebied van controle door ouders, sociaal netwerken, grooming, cyberpesten, internetverslaving en hacken. 

4.

Tom Kroon | De morele intuïtie van kinderen

In De morele intuïtie van kinderen verbindt Tom Kroon inzichten uit de ethiek met gegevens uit de ontwikkelingspsychologie en plaatst deze in een pedagogisch kader. Belangrijke waarden komen aan bod, zoals fatsoen en rechtvaardigheid, vrijheid en tolerantie.

5.

Mieke van Stigt | Alles over pesten

Mieke van Stigt bespreekt in Alles over pesten waarom en wanneer kinderen (en volwassenen) pesten, waarom sommigen de klos zijn en waar ouders van gepeste kinderen tegenaan lopen. Dit doet zij aan de hand van wetenschappelijke inzichten uit de psychologie, de sociologie, de biologie en de praktijk, afgewisseld met tips en adviezen voor ouders.

6.

Niels Baas | Samen de online wereld verkennen

Deze reisgids voor in de klas en thuis laat zien hoe je de online wereld samen met kinderen kunt verkennen. Die wereld lijkt veel op de offline wereld: kinderen spelen er en communiceren met elkaar, sluiten vriendschappen, worden verliefd en maken ruzie. Ook zijn er gevaren als (cyber)pesten en kinderlokkers (grooming).

7.

Marijke Albers | Muziek tussen schoot en school

In dit boek staan bijna honderd lied- en spreekteksten met bijbehorende muzieknotatie en speltips voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Met informatie over de muzikale ontwikkeling van jonge kinderen.

8.

Roos Schlikker | Van achter het behang tot over je oren

De ontploetermoeders (Elstbeth Teeling, Eva Bronsveld, Roos Schlikker en Miloe van Beek) vertellen in dit boek eerlijk en met een knipoog over hun eigen ervaringen met de opvoeding en het ouderschap, geven je tips voor relaxed opvoeden, steken je een hart onder de riem en laten je lachen om jezelf en je kinderen. Want humor helpt je overal doorheen.

9.

J.D. van der Ploeg | Klein handboek voor opvoeders

Dit kleine handboek behandelt ruim 30 problemen die bij het opvoeden van kinderen tussen 6 en 18 jaar kunnen voorkomen. Op systematische wijze wordt elk probleem in kaart gebracht. Aan de hand van vragen kunnen opvoeders vervolgens snel achterhalen of er sprake is van een probleem en zo ja, wat er in eerste instantie aan te doen is. 

10.

Rene van der Veer | Opvoeden door beginners (e-book)

Baby's moeten beslist alleen op hun kamertje inslapen. Peuters moet je niet voor hun tweede verjaardag proberen zindelijk te maken. Het huilen van een baby kan niet verminderd worden door hem of haar rond te dragen. Dit zijn enkele van de adviezen die jonge ouders tegen kunnen komen bij het consultatiebureau, in adviesboeken of bij het bezoeken van een opvoedingssite. De adviezen klinken soms overtuigend, maar zijn ze ook ergens op gebaseerd?