Top 10 voorleesboeken uit de e-bookcollectie

Gepubliceerd op: 26 januari 2016 16:53

Voorlezen is gezellig en goed voor de ontwikkeling van de woordenschat van kinderen. De OBA selecteert tien titels uit de e-bookcollectie die de moeite waard zijn. Veel (voor)leesplezier!

1.

Jolanda Dijkmeijer | 't Is Winter
Het vriest! Luuk en Lianne willen graag op de grote vijver schaatsen. Maar van mama mogen ze alleen op de sloot. Pas als het ijs dik genoeg is, mogen ze naar de vijver. ‘Er zit een papegaai in de perenboom’, zegt Lianne. ‘Echt waar!’ zegt Luuk. Maar mama gelooft het niet. En papa ook niet. Het is toch veel te koud voor zo’ n tropische vogel?

2.

Thé Tjong-Khing | De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller
Thé Tjong-Khing, geroemd om zijn prachtige illustraties, is een meester in het vertellen van verhalen. De bekende sprookjes die hij op een eigentijdse manier vertelt, zijn precies lang genoeg voor de kleintjes om voor te lezen. Ook oudere kinderen en alle volwassenen zullen volop genieten van de meesterlijke verhalen.

3.

Marijke Duffhaus | Houd de dief!
Ruth en Ruben hebben vakantie. Samen met papa en mama gaan ze naar Katwijk aan Zee. Daar is van alles te beleven. Ze springen in de golven, bouwen een zandkasteel, kijken vliegtuigen en nog veel meer. Aan het eind van de vakantie weten Ruth en Ruben het zeker: ze willen nog lang niet naar huis!

4.

Yvonne van Emmerik | Als vlinders spreken konden
Wat gaat er in een kind om als het een dierbaar persoon verliest. Kan het iets zeggen? Sluit het zich op in een kamer? Huilen kinderen, of worden ze heel boos? Dit boek, speciaal voor kinderen, gaat over de schrik, het gemis en de vraag naar wat dood zijn eigenlijk is. Zie je elkaar terug, ooit, ergens? Is er iemand die de doden opvangt? In korte, eenvoudige teksten maakt Yvonne de rouw voor kinderen bespreekbaar. Ze zoekt naar lichtpuntjes, naar woorden voor verder dan dood. Ook voor ouderen kan het herkenning en troost geven.

5.

Annie M.G. Schmidt | Minoes
Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. En ook al is ze nu een gewoon meisje, toch zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt ze prima ‘kats’. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-persdienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. Dat geeft natuurlijk grote moeilijkheden. Minoes is een betoverend boek, dat bekroond is met een Zilveren Griffel. Het is vertaald in het Frans, Duits, Engels, Spaans, Catalaans, Italiaans, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Hebreeuws en niet te vergeten Japans.

6.

Kees Mienis | Sproetje
De allerliefste wens van Prins Diederik is koning worden van het Verre Westen. Hij wil zijn broer koning Alfie opvolgen. Koning Alfie en koningin Anabel hebben nog geen kinderen en het ziet er niet naar uit dat daar verandering in komt. Prins Diederik weet het dan ook zeker: `Nog even en dan ben ik koning!’ Toch is dit niet het boek van de gemene prins Diederik, maar van Sproetje. Sproetje is er ineens en wordt zelfs de hoofdpersoon van dit boek. Door hem zal alles anders verlopen.

7.

Thé Tjong-Khing | De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller
Als deel 1 van De sprookjesverteller bevalt, en die kans is groot, dan is dit boek met de dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller van Thé Tjong-Khing een aanrader.

8.

Annie M.G. Schmidt | Jip en Janneke deel 1
Jip en Janneke zijn de allerbeste vriendjes en altijd samen. In en om huis beleven ze veel avonturen. In dit eerste deel gaan ze schooltje spelen, stampen ze lekker in een grote regenplas en doen ze een wedstrijd wie de meeste pannenkoeken kan eten. Ze vinden een hondje dat geen baas heeft en mogen het houden. Een naam weten ze meteen: Takkie! Naast deel 1 zijn ook alle andere delen van deze serie als e-book te leen.

9.

Maikel Verkoelen | Mama is soldaat
Veel van de mannen en vrouwen die bij de Nederlandse Krijgsmacht werken hebben jonge kinderen. Voor deze kinderen is het niet altijd gemakkelijk dat hun vader of moeder zo lang van huis weg is. Mama is soldaat helpt hen die tijd door te komen en vertelt vanuit het perspectief van een kind hoe het is als een van je ouders soldaat is. Want wat mis je nu het meest als je moeder andere mensen aan het helpen is?

10.

Els Vlieger | Hooggeëerd publiek!
In het circus is van alles te zien en te beleven: een wolf loopt over een koord, twee beren balanceren op een bal, drie schapen vormen een toren van wol. Kinderen leren met dit boek vrolijk én gemakkelijk tot tien tellen. Op iedere pagina van dit bontgekleurde prentenboek staat bovendien een kort gedichtje over het cijfer.