Top 3 Kookboeken van foodblogger Mooncake

Gepubliceerd op: 12 november 2019 17:10

de 3 favoriete kookboeken van foodblogger Mooncake leen je bij de OBA

Als iemand de verborgen culinaire parels in de stad weet te vinden, is het Jonneke de Zeeuw van Mooncake wel. Ze ontdekt niet alleen de beste eetgelegenheden, speciaal voor de OBA selecteert ze de meest bijzondere kookboeken voor de permanente Mooncake kookboekencollectie die vanaf 17 november te zien is in OBA Oosterdok. Omdat het deze week Nationale Kookboekenweek is, tipt ze er alvast drie:

Olia Hercules | Mamoesjka

Mamoesjka

“Ik ben altijd op zoek naar culinaire plekken die nog onderbelicht zijn. Zo heb ik in de stad gezocht naar een Oekraïens restaurant, maar die heb ik nog niet gevonden. Daarom was ik zo enthousiast toen ik in de OBA het boek Mamoesjka van Olia Hercules vond. Hierin staan veel recepten uit de Oekraïense keuken, maar ook gerechten uit Moldavië en Georgië. Met deze recepten kun je absoluut een origineel gerecht op tafel zetten.”

Anas Atassi | Sumak

Sumak

“Anas Atassi is vijf jaar geleden naar Nederland gekomen. In dit Syrische kookboek staan niet alleen gerechten uit zijn thuisland, maar ook herinneringen. Het is een reis- en kookboek ineen, met oude familiefoto’s van de ontbijttafel bij zijn oma en foto’s van de gerechten, zoals Syrische mezze (kleine gerechten). De Syrische keuken is het echt waard te ontdekken.”

Pushpesh Pant | India kookboek

India Kookboek

“Dit is zo’n boek waarvan wordt gezegd dat dit het enige Indiase kookboek is dat je nodig hebt. Er staan meer dan duizend recepten in uit alle regio’s van India. Ging je tien jaar geleden naar een Indiaas restaurant, dan kreeg je wat naan en chicken tikka masala. Maar Indiase ingrediënten zijn, mede doordat de Hindoestaanse gemeenschap ze decennia geleden meenam en hier introduceerde, al jaren verkrijgbaar in de supermarkt. Met behulp van dit boek kun je dus prima zelf een masala dosa (een gevulde krokante rijstcrêpe) maken.”

Foto: Sophie van Hasselt