Top 5: Week van de Afrikaanse Roman

Gepubliceerd op: 19 september 2016 10:43

Van 16 t/m 25 september 2016 vindt in Nederland en Vlaanderen de tweede editie van de Week van de Afrikaanse roman plaats. De OBA zette vijf aanraders op een rijtje.

1.

Chanette Paul | Offerlam

Caz Colijn wordt in Zuid-Afrika door haar zus gebeld omdat hun moeder op sterven ligt. Omdat ze al jaren geen contact hebben gehad, gaat Caz met tegenzin naar Gent. Ook de Gentse professor Luc De Reu wordt naar een ziekbed geroepen, dat van zijn stiefmoeder. Voor beiden begint een zoektocht naar het verleden.

2.

Marlene van Niekerk | De sneeuwslaper

In deze verhalenbundel zijn vier verhaallijnen met elkaar verweven. De personages leven hun verhaal voornamelijk in en rond Amsterdam, en blijken nauw met elkaar verbonden te zijn. Op deze manier onderzoekt Marlene van Niekerk de kunst van het verhalen vertellen en daarmee het wezen van de literatuur.

3.

Marita van der Vyver | Koud opgediend

Culinair journaliste Clara Brand kookt van woede. Haar echtgenoot heeft haar en hun drie kinderen verlaten voor een jongere, mooiere en slankere vriendin. Clara gaat door alle rouwfases heen en geleidelijk leert ze dat wraak inderdaad een wel heel koud opgediend gerecht is. Een bitterzoete roman over het leven van een gescheiden moeder.

Ook beschikbaar als e-book

4.

Irma Joubert  | Het meisje uit de trein

Polen, 1944, Op een donkere nacht wordt ergens in een bos het broodmagere meisje Gretl gevonden. Ze wordt opgenomen in het straatarme gezin van Jakob Kowalsky. Gaandeweg komt Gretl tot rust en raken haar afschuwelijke herinneringen op de achtergrond. Dan is de oorlog voorbij. Jakob blijft in Polen, maar Gretl wordt geadopteerd door een gezin in Zuid-Afrika. Ze vindt er een thuis en is er gelukkig in de warme Afrikaanse zon. Maar 's nachts, in het koude donker, zijn er de nachtmerries... Een aangrijpend en meeslepend levensverhaal en een unieke invalshoek voor WO II-thematiek.

Ook beschikbaar als e-book

5.

Francois Smith | Een schuldig leven

Een vrouw die in de boerenoorlog is verkracht, komt jaren later als verpleegster oog in oog te staan met een van de daders, een Britse officier. Een schuldig leven gaat over de vraag wat sterker is: de menselijke geest of het trauma.