In memoriam Eberhard van der Laan

Gepubliceerd op: 6 oktober 2017 10:23

Alle medewerkers van de OBA zijn er stil van. Onze burgemeester is overleden. En met ‘onze’ bedoelen we ook echt onze burgemeester, want als je burgemeester van Amsterdam bent, ben je ook de burgemeester van de OBA.

Eberhard van der Laan was voor ieder van ons een inspirerend voorbeeld omdat het ideaal dat hij uitdroeg, ook het onze is: een stad waarin iedereen gelijke kansen heeft en zich met elkaar verbonden weet.

Het gezin Van der Laan kwam regelmatig bij de OBA. Als trouwe leners en lezers èn als bezoekers van bijzondere evenementen, in de Centrale of één van de vestigingen. Eberhard las voor als we hem daarvoor uitnodigden en nam deel aan debatten als hij dat belangrijk vond, zoals bij de bijzondere ontmoeting tussen de joodse en moslimgemeenschap in OBA De Hallen.
We bewaren bijzondere herinneringen aan de opening van de tentoonstelling Volksvlijt (april 2016) in de Centrale OBA, waar hij samen met OSB Leerorkest Zuidoost de show stal. Laten we vooral niet vergeten dat Van der Laan naast bestuurder ook artiest was.

Hoe Eberhard verschillende rollen op bijzondere wijze combineerde, heb ik persoonlijk mogen ervaren bij de jaarlijkse verkiezing van het ‘Amsterdammertje van het Jaar’. Als je als burgemeester van de hoofdstad van ons land de kleinste details over de genomineerde kinderen in je hoofd hebt, ben je een echte burgervader.

Aan die burgervader denken wij met veel dankbaarheid en respect. Wij wensen zijn vrouw en kinderen veel kracht.

Martin Berendse,
Directeur OBA
 

Beeld: Bo Fotografie