Verfilming 1984 van George Orwell in OBA

Gepubliceerd op: 29 maart 2017 11:11

Bioscopen wereldwijd vertonen op 4 april de verfilming van George Orwells boek 1984. Ook de OBA sluit aan bij deze internationale actie: op 4 april draait Michael Radfords verfilming van Orwells roman in een speciale editie van het cinema-literaire programma De Canon van de Boekverfilming in het OBA Theater.

Hiermee spelen de OBA en bioscopen wereldwijd in op de populariteit en actualiteit van Orwells roman. Nineteen Eighty-Four (1949) is een tijdloze waarschuwing tegen totalitarisme en dictatuur.

Volgens Gawie Keyser, filmcriticus van De Groene Amsterdammer en een van de initiatiefnemers van De Canon van de Boekverfilming, biedt deze nieuwe populariteit van 1984 een uitgelezen gelegenheid om juist in de OBA avondvullend aandacht te besteden aan zowel de roman als de film.

Keyser: ‘Radfords filmversie van Nineteen Eighty-Four is een ondergewaardeerd meesterwerk. Niet alleen vanwege de schitterende fotografie van Roger Deakins, maar ook dankzij briljant acteerwerk door de onlangs overleden John Hurt in de rol van Winston. En natuurlijk: een onvergetelijke, angstwekkende Richard Burton als O’Brien.’

Gevaarlijke regimes

Orwell schreef zijn anti-utopische allegorie vlak na de Tweede Wereldoorlog, als waarschuwing tegen totalitaire regimes als die van Stalin en Hitler. In het verhaal is de mens is een gevangene van de staat – zelfs zijn gedachten zijn onderworpen aan controle en manipulatie.

Aan Nineteen Eighty-Four wordt nog steeds gerefereerd wanneer men zegt: 'Big Brother is watching you'. Big Brother is de almachtige leider van het totalitaire bewind in Oceanië.

Keyser legt uit dat de avond juist op 4 april plaatsvindt, omdat hoofdpersoon Winston Smith op die dag zijn illegale dagboek begint. Keyser: ‘Het is alsof Winston zijn dagboek speciaal voor ons, in de huidige tijd, schrijft. Aan het begin van de roman vraagt hij zich af voor wie zijn dagboek bedoeld is. En hij concludeert: “voor de toekomstige generaties, voor de ongeborenen.”’

Speciale editie

Presentator Theodor Holman ontvangt Gawie Keyser en als speciale gast Stephan Sanders, essayist/redacteur van De Groene Amsterdammer, om de actuele betekenis van film en boek te bespreken. Aansluitend wordt 1984 van Michael Radford vertoond.