Ontmoet onze buren in het Verhalenhuis

Gepubliceerd op: 2 juli 2023 14:19

De OBA werkt al een aantal jaar samen met de culturele partners El Hizjra, Oxville Cinema en FunX aan de realisatie van het Verhalenhuis in Nieuw-West: een voor iedereen toegankelijke plek met een brede programmering op maatschappelijk, cultureel en educatief gebied. Inmiddels zijn de laatste bestuurlijke hobbels genomen en kan dit najaar de ontwerpfase starten. In juni vond de kennismakingsavond voor de buurt plaats waarbij de eerste ideeën zijn uitgewisseld over onder meer uitbreiding van de boekencollectie. Graag stellen we onze toekomstige huisgenoten aan je voor.

Oxville Cinema brengt sinds 2017 actueel filmaanbod, van De Tatta’s tot El Houb, naar Nieuw-West. Gestart als gast in theater De Meervaart, vorige zomer verhuisd naar voormalige broedplaats Cinema De Vlugt met twee zalen, en onderweg naar de vijf filmzalen van het Verhalenhuis. Oxville Cinema - een letterlijke vertaling van Osdorp - wil breed blijven programmeren, van arthouse tot laagdrempelig en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het aanbod wordt bepaald door de behoeftes van de bewoners: community cinema. Hoe kunnen we de buurt betrekken, is een vraag die de oprichters Aydin, Bas en Carlo zich voortdurend blijven stellen. 

El Hizjra zet zich sinds 1987 in voor het cultureel erfgoed van Arabisch sprekende migranten. El Hizjra betekent in het Arabisch letterlijk ‘de migratie’. De stichting faciliteert ontmoetingen door middel van literaire en artistieke initiatieven en activiteiten, om zo ook bij te dragen aan een inclusieve samenleving. El Hizjra organiseert in september alweer voor de zesde keer de Nacht van de Arabische Literatuur. Dit festival is vorig jaar van de binnenstad naar Nieuw-West verhuisd; een eerste stap op weg naar de intrek in het Verhalenhuis. 

FunX Amsterdam is sinds 2002 de radiozender voor alle jongeren in onze stad, waarvan een groot deel wortels heeft in niet-westerse culturen. De studio van FunX Amsterdam bevindt zich in Pakhuis de Zwijger aan de Piet Heinkade, maar sinds juni zijn er enkele werkplekken voor de redactie in OBA Oosterdok gerealiseerd. “Dat is logistiek natuurlijk handig, maar vooral relevant vanwege de gedeelde doelgroep en de beoogde contentuitwisseling met concessiehouder en partner POA”, aldus directeur Mouad Aoujil. De organisatie heeft de ambitie om als onderhuurder van de OBA met zowel studio als redactie mee te verhuizen naar het Verhalenhuis.