Vernieuwde OBA Spaarndammerbuurt in juli open

Gepubliceerd op: 23 juni 2021 13:10

Sinds donderdag 20 mei zijn bijna alle OBA-vestigingen open voor publiek. OBA Spaarndammerbuurt is echter op dit moment nog gesloten. We zijn deze vestiging namelijk aan het verbouwen. Half juli kunnen we de eerste bezoekers ontvangen in een gedeeltelijk vernieuwde ruimte.

De rest van de verbouwing vindt plaats terwijl we open zijn. De verbouwing duurt namelijk langer dan verwacht door de drukte in de bouwwereld. We proberen tussentijds de overlast zo beperkt mogelijk te houden. De volledige oplevering van een geheel opgefriste vestiging staat nu gepland voor eind augustus. 

Moderne OBA voor de stad

Wij vernieuwen continu en op diverse manieren zowel ons vestigingennetwerk, onze collectie als ons programma-aanbod. Uitgangspunt is dat we ons aanbod zo goed mogelijk laten aansluiten op de vraag uit de buurt. Daarnaast streven we naar een goede spreiding van vestigingen over de stad zodat de OBA voor iedere Amsterdammer bereikbaar is en blijft. Voor OBA Spaarndammerbuurt betekent dit dat we hebben besloten de vestiging volledig onder handen te nemen. 

Door teruglopende gemeentelijke financiering hebben we gekozen voor een koers waarbij wij onze locaties delen met andere organisaties om ons vestigingennetwerk intact te houden. De aanwezigheid van de duurzame pakketservice Parcls is hiervan een mooi voorbeeld. Naast het gemak van pakketjes ophalen, retourneren of bezorgen tijdens een bezoek aan de OBA, kunnen we door deze samenwerking met Parcls, zorgen voor ruimere openingstijden. Zo houden we ook de huisvestingskosten beheersbaar. Het mes snijdt aan drie kanten.

Meer mogelijk

De nieuwe inrichting van OBA Spaarndammerbuurt biedt ruimere mogelijkheden voor activiteiten en bijeenkomsten voor de buurt. Er komen bijvoorbeeld meer studie-, werk- en leesplekken. We creĆ«ren hiervoor meer ruimte door de collectie overzichtelijk langs de wanden te presenteren. Dit doen we overigens zonder te snijden in de collectieomvang. Juist omdat de nadruk ligt op deze publieksruimte, verkleinen we de kantoorruimte in het pand. 

Verder zijn we heel blij om te kunnen melden dat de OBA Bestelservice vanaf maandag 28 juni tijdelijk beschikbaar is gedurende de verbouwingsperiode. Niet alleen blijft OBA Spaarndammerbuurt dus behouden voor de buurt, maar ook kunnen we meer bieden aan de buurtbewoners.We investeren de komende jaren in het vestigingennetwerk om deze waardevolle voorzieningen ook in de toekomst te behouden voor de Amsterdamse buurten. Uitgangspunten daarbij zijn steeds: meer ruimte voor samenwerking met partners, ruimere openingstijden en het delen van kosten in verband met een krappere begroting. We vernieuwen op dit moment ook OBA Olympisch Kwartier. Deze vestiging gaat in augustus open voor publiek. Binnenkort zullen we ook OBA Buitenveldert en OBA Molenwijk aanpassen.

Tijdelijk extra service voor leden OBA Spaarndammerbuurt

Tijdens de verbouwing kunnen bezoekers van OBA Spaarndammerbuurt terecht bij andere vestigingen in de buurt, zoals OBA Staatsliedenbuurt, OBA De Hallen, OBA Mercatorplein en OBA Bos en Lommer. Ook worden er tijdelijk extra diensten aangeboden om het bezoekers makkelijker te maken om boeken te lenen.

Dit artikel is een reactie van de OBA op het opiniestuk De Spaarndammerbuurt heeft de bieb keihard nodig in het Parool van 22 juni 2021.