Verslag: finale van de Radiolab Denktank 020

Gepubliceerd op: 5 juni 2019 15:38

Leerlingen van het Ir. Lely Lyceum hebben de Radiolab Denktank 020 gewonnen met hun idee voor een oplossing tegen discriminatie in de stad. De leerlingen van denktankgroep ADB (Antidiscriminatiebeleid) ontvingen tijdens de finale op woensdag 15 mei een cheque van € 500,- om hun idee echt uit te voeren.

De groep leerlingen van ADB wil discriminatie aanpakken door op school een extern contactpersoon in te schakelen. Zij vrezen dat docenten elkaar in bescherming zullen nemen bij een melding van discriminatie van een leerling. Dit omdat docenten het als collega's goed met elkaar kunnen vinden. Met een extern contactpersoon ontstaat een veilige, neutrale omgeving waarin leerlingen discriminatie wel durven te melden. 

Docenten Remmelt en Yannick zijn onder de indruk van hun leerlingen: “We zijn erg trots op onze leerlingen. Via dit initiatief zetten zij een eerste stap in het veranderen van de maatschappij. Een geweldig initiatief van de OBA en een mooie kans die onze leerlingen met beide handen hebben aangegrepen!”

Over Radiolab Denktank 020

De afgelopen maanden, sinds februari 2019, werden 170 leerlingen uitgenodigd om in workshopvorm oplossingen te bedenken tegen discriminatie in de stad. In totaal namen 24 groepen deel, van de middelbare scholen De Nieuwe Havo, het ir. Lely Lyceum, het Sweelinck College, het Calandlyceum en het Damstede. De leerlingen gingen in 5 verschillende OBA-vestigingen door heel Amsterdam aan de slag. De 6 denktankgroepen met de beste ideeën namen het in de slotfinale op 15 mei tegen elkaar op. Radiolab Denktank 020 werd georganiseerd in het kader van het jubileumjaar OBA 100

De superdiverse stad

In Amsterdam leven ruim 180 nationaliteiten samen. Demografische ontwikkelingen laten zien dat op dit momenteel tweederde van de kinderen en jongeren tot 15 jaar in de stad een multiculturele achtergrond heeft. Deze toenemende diversiteit brengt wrijving met zich mee. Zo is discriminatie op basis van etnische achtergrond voelbaar en zichtbaar in de stad, ook bij jongeren op school. Daarom bedachten leerlingen tijdens Radiolab Denktank 020 oplossingen tegen discriminatie en werden zij in drie sessies omgetoverd tot ‘jonge stadsmakers’. 

En hoe nu verder?

De jongeren van de denktankgroep ADB kunnen met de cheque van € 500,- een start maken om het antidiscriminatie-beleid op hun school te gaan vormgeven. Hierbij worden zij geholpen door een coach die hen tijdens de sessies ook heeft begeleid. Benieuwd hoe de jongeren hun plan gaan vormgeven of wil je volgend jaar met jouw klas ook deelnemen aan een nieuwe ronde van Radiolab Denktank 020? Blijf op de hoogte via www.oba.nl/vo en schrijf je in voor de nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief 

Foto's: A. vd Meer.