Verslag: heropening OBA Osdorp

Gepubliceerd op: 16 december 2019 09:21

Foto: Christiaan Bruijn

Op donderdag 12 december vond de heropening van OBA Osdorp en de onthulling van de nieuwe Maakplaats en TechGrounds-ruimte plaats. OBA-verslaggever Max was ter plaatse.

OBA Osdorp is alweer een tijdje geopend, al werden er nog wat laatste werkzaamheden uitgevoerd. Die zijn nu voltooid- en dat is te zien. Het interieur oogt splinternieuw.

Dat geldt ook voor de achtste Maakplaats. “De nieuwe 3D-printer, onze blikvanger, heeft een tijdje in het zicht gestaan en voor veel nieuwsgierige blikken gezorgd”, lacht José Remijn van Maakplaats 021. 

Elk bedrijf een techbedrijf

Maar eerst is het tijd voor de opening van de nieuwe TechGrounds-ruimte. Op deze plek, de eerste in Amsterdam, kunnen inwoners van kwetsbare wijken hun digitale vaardigheden ontwikkelen en zich in blokken van drie of zes maanden laten opleiden tot programmeurs. Een vooropleiding is niet vereist en er wordt geen lesgeld gevraagd, waardoor het programma beschikbaar is voor de mensen die dit het hardst nodig hebben. 

Al snel is de zaal bomvol. Als iedereen zit en het geroezemoes is bedaard, wordt het startsein voor de opening gegeven. OBA-directeur Martin Berendse benadrukt dat leren en jezelf ontwikkelen inmiddels op veel manieren mogelijk is en dat de OBA dat graag samen met partners doet. Berendse: “Het groeiende stadsdeel Nieuw-West biedt veel potentieel. Samen met TechGrounds willen wij dat stimuleren. Daarom hebben we OBA Osdorp verbouwd en is TechGrounds bij ons ingetrokken. Er is  nu meer ruimte om te leren, te werken aan taal- en digitale vaardigheden, te ontmoeten en jezelf te ontwikkelen op manieren die passen bij de 21ste eeuw. Met trots hebben we niet alleen TechGrounds geopend, maar ook de achtste Maakplaats 021."

Dan komt TechGrounds-initiatiefnemer Ruben Nieuwenhuis aan het woord. “TechGrounds brengt digitale vaardigheden en zogeheten soft skills naar kwetsbare wijken en gemeenschappen om diversiteit binnen techbedrijven te vergroten.” Grote bedrijven als de Rabobank, Booking.com en TomTom zijn al aangehaakt. “Alle bedrijven worden techbedrijven, er zijn overal steeds meer mensen nodig.” Wethouder Touria Meliani begrijpt dat dit kansen biedt: “voorganger Molengeek heeft 93 procent van de deelnemers aan een baan geholpen, daar stuurt TechGrounds ook op aan.”

lees meer over TechGrounds

Jonge makers

’s Middags wordt het stokje doorgegeven aan de nieuwste Maakplaats van de stad. Het publiek verjongt zichtbaar en de eerste deelnemers stromen al binnen. Tussen de lasersnijders, robotonderdelen en computers luisteren ze aandachtig naar de instructies van de maakplaatscoaches. Ze staan duidelijk te popelen om aan de slag te gaan.

Om vier uur wordt de Maakplaats onder luid gejuich officieel geopend en laten de kinderen zien waar ze aan hebben gewerkt. Ze hebben hun eigen ‘artbot’ (een zelfstandig tekenende robot) gemaakt, een robotmuis bestuurd en deelgenomen aan het Stadmakersspel, waarbij ze vanuit het perspectief van verschillende groepen een nieuw Osdorpplein hebben vormgegeven. Maar de grootste trots is toch wel de zelf gesoldeerde robot met lichtgevende ogen.

lees meer over Maakplaats 021

Als aan het einde van de dag de buurtborrel begint gonst de zaal van de energie. TechGrounds-deelnemers, bibliotheekbezoekers, kinderen van de Maakplaats en nieuwsgierige buurtbewoners komen samen. Het diverse gezelschap dat is ontstaan maakt het maar weer eens goed duidelijk: de OBA verbindt.

Fotografie: Christiaan Bruijn

lees meer nieuws van de OBA