Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Midzomer Mokum: Op een onbewoond eiland...

Gepubliceerd op: 22 juli 2020 11:22

Midzomer Mokum is in volle gang! Van 6 juli t/m 16 augustus organiseert de OBA een uitgebreid zomerprogramma met allerlei creatieve, leuke en leerzame activiteiten in de verschillende vestigingen van de bibliotheek. Deze week nemen we je mee naar een onbewoond eiland: in het grote theater van OBA Oosterdok speelt de jeugdvoorstelling Robinson Crusoe van Ton Meijer.

Al voor aanvang is het enthousiasme voelbaar in de foyer. Een meisje komt razendsnel de trap opgerend: ‘Ik heb er zo’n zin in!’, roept ze tegen de vriendin achter haar. Bovenaan worden ze opgevangen door de medewerkers van de OBA. ‘Zijn jullie al goed naar de wc geweest?’ In verband met de huidige maatregelen mag je namelijk niet naar het toilet tot de voorstelling is afgelopen. 

Eenmaal in de zaal nemen de bezoekers plaats op de aangewezen stoelen, die wat verder uit elkaar staan dan normaal. Een vriendelijke man met een gerafelde broek en blote voeten verschijnt op het toneel. Het is Ton Meijer, de ster van de show. ‘Wie weet wat er gaat gebeuren?’ vraagt hij aan de kinderen in het publiek. ‘Er komt een storm!’ antwoordt een van de jonge bezoekers. ‘Hij gaat naar een onbewoond eiland’, voegt zijn buurmeisje toe. 

De voorstelling gaat van start. Aan de hand van prenten uit de bibliotheek vertelt Ton het eeuwenoude verhaal van Robinson Crusoe. Wanneer Robinson met zijn schip de zee op vaart, is er hulp vanuit het publiek nodig om de golven uit te beelden. ‘Wie kan er een beetje toneelspelen?’, vraagt Ton. Een aantal kinderen springt op uit hun stoelen. ‘Ik zit op streetdance!’ roept er een, terwijl hij richting het podium loopt. ‘Ik kan ook een beetje toneel maken’, klinkt er uit een andere hoek van de zaal. 

Ton vertelt dat Robinson tijdens een hevige storm schipbreuk lijdt en op een onbewoond eiland strandt. Al snel heeft hij honger en dorst, maar gelukkig vindt hij nog een aantal volle tonnen in het scheepswrak. Wat daarin zit? De kinderen in de zaal denken mee: salami, chocolademelk en pizza. Er worden regelmatig nieuwe personages geïntroduceerd, en daarom verschijnen er steeds meer kinderen op het podium. ‘Het leukste vond ik het om zelf mee te doen’, zegt Ada (5), die de scheepskat speelde, achteraf. 

Aan het einde wordt er gezongen en speelt de hele zaal luchtgitaar. Er klinkt een luid applaus voor alle kinderen en ouders die hebben meegedaan. Het uur is voorbij gevlogen. Gelukkig is Ton Meijer volgende week terug in de OBA, met voorstellingen over Aadje Piraatje en de kunstenaar Alexander Calder. In de foyer vertelt hij: ‘Ik vind het prachtig om kinderen iets nieuws bij te brengen door middel van theater’. 

Midzomer Mokum in de OBA vindt plaats in 12 OBA vestigingen van Javaplein tot Osdorp voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen van 4-23 jaar. Bekijk het volledige programma op ​ oba.nl/zomer. 

Midzomer Mokum is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de partners OBA, Maakplaats021, Waag, Pakhuis de Zwijger, The Beach, NewTechKids, Lekker Samen Klooien, Cinekid, NEMO, Cultura Nederland en vele anderen. 

Beeld: Jimena Gauna