Rob van Essen wint de Libris Literatuurprijs 2024

Gepubliceerd op: 13 mei 2024 21:45

Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen in de online bibliotheek

Rob van Essen wint de Libris Literatuurprijs 2024 met zijn roman Ik kom hier nog op terug. Dat werd vanavond bekendgemaakt in Nieuwsuur.

Juryvoorzitter Kim Putters reikte de prijs uit in cultuurhuis Felix Meritis. Van Essen won de Libris Literatuurprijs ook in 2019, met De goede zoon. Hij is de tweede schrijver die de prijs twee keer wint. Thomas Rosenboom ging hem voor. 

Het is zo’n roman die je na lezing opnieuw en nog eens minutieus wil lezen, omdat alles een betekenis heeft, alles in elkaar grijpt. Het is een boek waarvan je zou willen dat iedereen het gaat lezen.

— Kim Putters, voorzitter van de Libris Literatuurprijs

Terug naar het Amsterdam van de jaren negentig

In Ik kom hier nog op terug krijgt de flegmatieke journalist Rob Hollander  dankzij een oud-studiegenoot met een tijdmachine, de kans terug te reizen naar zijn studententijd. Eindeloos slentert hij door het Amsterdam van de jaren negentig. De stad is groezelig, de trams zijn geel, er zijn nog telefooncellen en krakers en donkere cafés met enorme kranten op de leestafel. Dat klinkt vergezocht, maar Van Essen maakt het geloofwaardig. En dat niet alleen, hij werpt een essentiële vraag op: wat als je je leven over zou kunnen doen? 

Lees dit boek in de online bibliotheek

Dit was de shortlist

welke schrijvers wonnen de Libris Literatuurprijs?