Workshops en livetoernooi voor Amsterdamse thuisschakers

Gepubliceerd op: 28 september 2021 17:11

OBA, OSCAM en TNO zijn alle drie partijen die ruimte geven aan creatieve makers, kunst en nieuwe verhalenvertellers, maar ook de verbinding tussen mensen makkelijker willen maken. Schaken is een spel dat mensen van allerlei verschillende achtergronden en communities samenbrengt. Een spel waarbij mensen elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren.

Universele taal

Bij schaken maakt het niet uit hoe goed je bent of waar je vandaan komt, iedereen kan het spelen door de universele taal van het spel. Het gaat bij schaken niet alleen om winnen, maar ook om vooruitkijken, strategisch en out of the box leren denken. Dit houdt de spelers scherp en creatief; vaardigheden die buiten de schaakwereld ook goed van pas komen. Om meer verbinding tussen verschillende gemeenschappen te creëren en creatief denken te stimuleren, zijn OBA, OSCAM en TNO deze samenwerking met elkaar aangegaan.

XXL-Chess Set

In 2020 gingen OSCAM en TNO al een samenwerking aan om een XXL-Chess Set te maken voor de tentoonstelling ’OSCAM AIR x HvA - Goed Burgerschap’. De Business Campus was de eerste locatie waar de XXL-Chess Set te zien was. Op dit moment staat de XXL-Chess Set in de entreehal van het Stedelijk Museum en zal deze tijdens het schaaktoernooi in de OBA te zien zijn. Voor OSCAM en TNO is het belangrijk dat het XXL schaakspel een thuis vindt op unieke, openbare ontmoetingsplaatsen die een vrije, laagdrempelige toegang tot kennis, informatie, kunst en cultuur aanbieden.

Over de partners

OBA

De OBA is een unieke openbare ontmoetingsplaats in Amsterdam met vrije, laagdrempelige toegang tot kennis, informatie, kunst en cultuur. Met 27 locaties in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel is het een belevingsplek vol inspiratie waarin je je vrij kunt voelen en de wereld zich voor je opent. OBA maakt verbindingen mogelijk en biedt ruimte voor spontane ontmoetingen. Met 174.000 leden, bijna 3,8 miljoen bezoekers en zo'n 6.000 activiteiten per jaar is de OBA de meest bezochte culturele instelling in Amsterdam.

OSCAM

OSCAM, Open Space Contemporary Art Museum, is een museum voor kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling. OSCAM is gevestigd in Amsterdam Zuidoost en gericht op het stimuleren en vergroten van de interesse in beeldende kunst in Amsterdam, Nederland en ver daarbuiten. In samenwerking met diverse culturele instellingen organiseert OSCAM niet alleen tentoonstellingen, maar ontwikkelt het museum ook rijke educatieve en participatieve programma's. Met deze programma’s slaat OSCAM een brug tussen kunst en de gemeenschap en maakt ze beeldende kunst toegankelijker en inclusiever voor diverse publieksgroepen.

TNO

The New Originals (opgericht in 2015, Amsterdam) maakt performance kleding voor creatives. Het merk streeft ernaar om duurzame en long-lasting kleding te maken die de nadruk legt op individualiteit. TNO gelooft dat door thinking out of the box iedereen, ongeacht hun achtergrond, hun creatieve potentieel kan vinden en daarin kan opbloeien. Thinking out of the box betekent voor het merk dan ook ‘het denken zonder grenzen en zonder conventies’. TNO streeft naar verbintenis tussen verschillende groepen, contexten en mensen en het bieden van een platform aan creativiteit.

Praktische info

Workshops 

Datum: 17 oktober en 4 november 2021
Tijd: 17.30 tot 20.30 uur
Locatie: OBA Oosterdok
Aanmelden kan vanaf 28 september via deze link

Voorrondes

Datum: 19 november
Aanmelden kan vanaf 5 november

 
Schaaktoernooi

Datum: 27 november
Verdere informatie volgt

Foto credit: Rachel Ecclestone Photography

Leentips over schaken van OSCAM en TNO