OBA Bouwt in Nieuw-West

Bouwen aan Nieuw-West

De OBA is flink aan de slag in Amsterdam Nieuw-West.
Er worden nieuwe locaties onderzocht, geopend (OBA Postjesweg) en verbouwd (OBA Osdorp en OBA Mercatorplein). Zo laten we het OBA-netwerk in Nieuw-West beter aansluiten bij de ontwikkelingen in dit groeiende stadsdeel. Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle wijzigingen.

De OBA wil graag alle huidige, nieuwe en toekomstige bewoners van Nieuw-West plekken bieden waar ieders nieuwsgierigheid wordt geprikkeld, waar talenten tot bloei komen, mensen elkaar kunnen ontmoeten en actief deelnemen aan het maatschappelijke leven. Maar waar je natuurlijk ook met koffie en een krantje even tot rust kunt komen.

Planning:
 • najaar 2020: opening OBA Postjesweg

 

 

 

Locaties Nieuw-West

OBA Osdorp

 • We onderzoeken een nieuwe grote OBA-locatie aan het Osdorpplein, te realiseren in 2023, met veel ruimte voor samenwerkingspartners. Zo wordt het nieuwe OBA Osdorp dé ontmoetingsplaats van Nieuw-West.
 • Eind 2019 is OBA Osdorp verbouwd en heringericht.  Er is nu een Maakplaats 021,  meer studie- en werkplekken voor onder meer onze nieuwe samenwerkingspartner TechGrounds. Via hun programmeerklassen kunnen jongeren uit Nieuw-West hier geschoold worden voor een baan in de IT.

Samen leren & leven

 • In de Beleidsvisie 2019-2022 staat dat de OBA dichtbij alle Amsterdammers wil blijven. Niet alleen met onze locaties, maar ook met het aanbod in huis. Samen leren en samen leven betekent dat alle Amsterdammers graag naar de OBA komen, om elkaar te ontmoeten en zich te ontwikkelen. Zeker een snel groeiend stadsdeel als Nieuw-West heeft plekken nodig waar iedereen zich welkom voelt. Daarom gaan we de komende tijd hard aan het werk om die plekken te maken
 • De OBA wil op alle locaties in de stad een verbindende schakel zijn tussen Amsterdammers en (maatschappelijke) organisaties die ook bezig zijn met samen leren en samen leven. Zo kunnen we ons aanbod verbreden en vergroten. Daarmee komen we tegemoet aan de diverse behoeften van alle Amsterdammers.

Boek om de hoek

 • In Nieuw-West opent de OBA de komende jaren tenminste drie OBA-punten. Een OBA-punt is een kleine, tijdelijke OBA-locatie bij een samenwerkingspartner in huis. Leden kunnen hier boeken reserveren en ophalen. In gebieden als De Aker en Nieuw-Sloten, waar nu nog geen OBA is, kunnen leden dan ook hun ‘boek om de hoek’ halen.
 • Op de OBA-punten willen we ook (samen met onze partners) een culturele en maatschappelijke programmering bieden.
 • In mei 2019 is het eerste OBA-punt opengegaan in de Staalmanpleinbuurt bij Casa Sofia. Onze leden kunnen hier ook gereserveerde boeken ophalen en terugbrengen.
   

 

Mercatorplein

 • De OBA heeft in de afgelopen maanden  de bestaande locatie aan het Mercatorplein volledig laten restaureren. Dit rijksmonument van  architect Berlage (uit 1925-1927) opende op zaterdag 4 juli weer haar deuren voor bezoekers. 

Impressie Mercatorplein

Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.