De OBA is alleen open op afspraak voor de OBA Bestelservice en activiteiten. Binnen lopen zonder afspraak kan nog niet door de coronamaatregelen van de overheid. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Belastingdagen

vrouw krijgt hulp bij belastingaangifte

Mayke de Cock werkt bij de OBA als projectmedewerker digitale inclusie. Dit jaar organiseerde zij samen met HvA-studenten (van de minor Financieel Advies en Ondersteuning en HBO Rechten) de Belastingdagen in coronatijd.

Mayke: “Samen met de HvA organiseert de OBA sinds 2017 speciale Belastingdagen voor mensen die moeite hebben met hun invullen van hun belastingaangifte. Op verschillende OBA-locaties zitten dan studenten klaar om 1 op 1 met deelnemers de aangifte in orde te maken. Een succesvolle activiteit, die voor zowel deelnemers als studenten als heel waardevol beoordeeld wordt.” 

Hulp op afstand

Vanwege het coronavirus sloten half maart alle OBA-locaties. Mayke: “Wat te doen? In overleg met Lilian Stuger-Kembel (coördinator Juridisch Spreekuur) en Inge van Oeveren (docent minor Financieel Advies en Ondersteuning) is er gekozen voor alternatieve dienstverlening: de studenten maakten eenvoudige instructievideo’s over hoe je bij de Belastingdienst uitstel kunt aanvragen. Die hebben we via social media verspreid en op onze OBA-website gezet. En video’s over hoe je aangifte moet doen. Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van de filmpjes die studenten vanaf hun laptop thuis hadden gemaakt.”

1 op 1 ook coronaproof

Zo’n 200 mensen hadden zich dit jaar aangemeld voor 1 op 1 hulp tijdens de Belastingdagen. “Dit zijn mensen die het echt lastig vinden om de aangifte zelf te doen”, legt Mayke uit. “We besloten een alternatieve 1 op 1 te organiseren met videobellen. Onze deelnemers konden rechtstreeks een belafspraak maken met een student om samen de aangifte te doen. We hebben gekozen om dit via Jitsi te doen, omdat je met privacygevoelige informatie werkt. In totaal hebben we zo’n 60-70 mensen via videobellen kunnen helpen.” 

Inzichten voor nu...

Inmiddels zijn de ‘digitale’ Belastingdagen geëvalueerd. “Positief is dat zowel HvA als de OBA de urgentie onderkende en dat we heel graag alle deelnemers wilden helpen met hun belastingaangifte”, geeft Mayke aan. “Voor de studenten geldt natuurlijk dat hun deelname aan de Belastingdagen onderdeel is van de studie, waar zij ook studiepunten voor krijgen. Keerzijde van het videobellen was dat studenten er vanuit hun kamer fysiek alleen voorstaan: tijdens de Belastingdagen op een OBA-locatie is er altijd een docent aanwezig met wie zij even kunnen overleggen. Uiteraard zaten deze docenten nu klaar om telefonisch advies te geven, maar dat voelt toch anders als je alleen op je studentenkamer zit.” 

En de toekomst...

Mayke vertelt dat voor sommige deelnemers (met name de ZZP-ers) hun aangifte te ingewikkeld was om via videobellen te doen. “Bij deze deelnemers is vooral uitstel aangevraagd. We gaan kijken of we dit op korte termijn toch coronaproof op een OBA-locatie kunnen doen.” Zowel de OBA als de HvA heeft geconcludeerd dat een digitale versie een waardevolle aanvulling op de fysieke Belastingdagen kan worden, naast de ‘live’ ontmoeting tussen studenten en deelnemers.

Beeld: Soul2soul photography