Een stukje nostalgie

studenten max en suus van de app een stukje nostalgie

Hoe zag de straat van mijn opa en oma er vroeger uit? Wat is er gebeurd met dat ene mooie gebouw? De webapplicatie ‘Een stukje nostalgie’ brengt je terug naar jouw herinneringen uit Amsterdam.

Makers van deze app zijn HvA-studenten Max de Vries en Suus ten Voorde. In 2018 werkten zij met de OBA en Adamlink aan hun ‘meesterproef’, het afsluitende onderdeel van de minor Web Development. Begeleidend docent is Joost Faber, docent Communication and Multimedia Design.

Suus en Max: “Het uitgangspunt van onze meesterproef was om een product te maken dat interactie bevordert tussen ouderen en/of vrijwilligers. Via de foto’s komen er herinneringen boven, en raken mensen aan de praat…dat kan bijdragen aan de bestrijding van eenzaamheid. Zeker nu mensen door corona veel meer aan huis gebonden zijn.”Wat begon als een studieproject is nu uitgegroeid tot een gebruiksvriendelijke applicatie. Twee jaar later hebben de twee studenten de applicatie verder uitgewerkt en geprofessionaliseerd. De nostalgische zoekmachine van Suus en Max vraagt om een Amsterdamse straatnaam en een bepaalde tijdsperiode. Het resultaat geeft dan beelden van de straat uit die periode, maar toont ook beelden in een straal van 500 meter rond die plek. 

AdamLink

De zoekwijze is mogelijk geworden dankzij het project AdamLink, waarbij de OBA samenwerkt met 25 erfgoedinstellingen in Amsterdam (Adamnet), zoals het Stadsarchief, het Amsterdam Museum en het IISG. Het bijzondere aan deze applicatie is dat je intuïtief kunt zoeken. “Geen lange archieven die je moet afgaan of de beeldbank die zich beperkt tot alleen zoektermen. Een stukje nostalgie laat de gebruiker zoeken op locatie en tijd. Hoe tof is het dat je tegenwoordig zo eenvoudig door de geschiedenis heen kan scrollen?”, aldus Suus en Max.