Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

HvA-studenten visualiseren OBA-catalogus

De OBA heeft een enorme digitale catalogus. Daar valt heel wat meer mee te doen dan enkel zoeken naar boeken, activiteiten of in de nabije toekomst: foto’s. Een groep van 35 HvA-studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) is de afgelopen weken aan de slag gegaan met deze data.

Van onze speciale reporter Revka Bijl

Coördinator en docent Titus vertelt: ‘Dit semester gaat over datavisualisatie. De studenten hebben eerst twee weken gewerkt aan de vraag hoe je een verhaal met data kunt vertellen. De komende twee weken staan in het teken van hoe de gebruiker zelf een verhaal kan samenstellen uit data.’ Vrijdag 23 november is de laatste dag van het project. Op oba.nl/hva zullen de prototypes van de studenten worden verzameld.

De buitenkant van boeken

Dat je op een hele andere manier kunt kijken naar boeken, laat Dennis Wegereef zien met zijn visualisatie van covers van erotische boeken. Met zijn project wordt zichtbaar welke kleur dominant is op de omslagen van erotische boeken in de afgelopen 10 jaar. ‘Ik had verwacht veel roze en knalrood te krijgen, maar het blijkt toch veel meer wit en donkerrood te zijn’, vertelt hij.

May Johansson verdiept zich in het aanbod van stripboeken in de OBA. Met de data die over de stripboeken in de OBA API te vinden is (lees hieronder wat dat is), wil ze uiteindelijk een ‘bubbel’ van stripboeken maken. Zo zou je als gebruiker bijvoorbeeld kunnen zien welke stripboeken over dezelfde onderwerpen gaan, of werk van een  bepaalde illustrator kunnen opzoeken. Op deze manier kun je intuïtief door deze bubbel van data bewegen.

In het project van Gijs Lamaar wordt er gekeken naar de verhouding tussen Nederlandse, Engelse en vertaalde boeken in de OBA-collectie. De verwachting is dat het aanbod Engelstalige boeken flink is gestegen vanaf de jaren tachtig. Met een grafiek moet deze ontwikkeling uiteindelijk in één oogopslag zichtbaar worden gemaakt.

OBA-API

De HvA studenten werken op de API van de OBA. Een API is grof gezegd een manier waarop verschillende programma’s met elkaar kunnen communiceren. Er kan met een zoekopdracht gezocht worden in alles wat de OBA te bieden heeft zoals collectie, activiteiten, databases, zowel intern als extern. De API is ontwikkeld om de gehele inventaris makkelijk te kunnen ontsluiten en nieuwe toepassingen en inzichten te kunnen realiseren.

Mark Vos (projectleider online OBA): ‘De zoekmachine is in eerste instantie natuurlijk gewoon onze zoekmachine en de OBA-API waarmee je alle data in de zoekmachine oproept is permanent in ontwikkeling. Voor het verder innoveren is werken met studenten belangrijk. De API is een belangrijk educatief gereedschap voor studenten van de 21ste eeuw, en het verzamelpunt van data voor web-ontwikkelaars (zoals obajunior.nl). 
De producties van de studenten geven ons nieuwe inzichten in de data, en gedurende het ontwikkelproces vinden ze ook mogelijke verbeteringen op de API. Zo kunnen we samen laagdrempelige online toepassingen ontwikkelen voor onze bezoekers. ’