Poëzieweek

Poëzieweek

Van 27 januari tot en met 2 februari is het Poëzieweek. Het grootste poëziefeest van de Lage Landen wordt in 2022 voor de tiende keer gevierd!   

Het thema is dit jaar:
‘Natuur’ Het voorbije jaar hebben we met zijn allen opnieuw de natuur ontdekt. Niet zozeer de ver-weg-natuur of de hoge-bergen-natuur, maar wel de vergeet-me-nietjes-natuur, de wandel-je-mee-natuur, de hoeveel-vlinders-tel-jij-in-jouw-tuin-natuur, de laten-we-samen-over-een-beekje-springen-natuur. We hebben het avontuur in onze achtertuin herontdekt, de schoonheid van onze beken en bossen, vogels die we gisteren niet hoorden, eekhoorns die we niet meer zagen. We werden weer verliefd op onze vierkante meter tuin, de geraniums op ons balkon.  

Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.  


Marjolijn van Heemstra is de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam

Van Heemstra volgt Gershwin Bonevacia op als Stadsdichter en is de tweede vrouw die deze titel mag dragen. Ze treedt in de voetsporen van dichters Gershwin Bonevacia, K. Schippers, Anna Enquist, Menno Wigman, F. Starik, Robert Anker, Mustafa Stitou en Adriaan Jaeggi. Op de jaarlijkse Gedichtendag, die op 27 januari plaatsvond, stond haar eerste Stadsgedicht in de Het Parool.

lees het gedicht hier terug

Concert met gedichten van Anna Enquist en Thies Roorda (fluit) en Alessandro Soccorsi (vleugel)

Naar aanleiding van het gloednieuwe stuk ‘One Flute’ dat Martijn Padding voor Thies Roorda componeerde, schreef Anna Enquist enkele gedichten.

lees hier meer over het concert met gedichten


Poëzie Natuur


Poëzie op Zondag

Elisabeth Lockhorn

In deze editie van Poëzie op zondag praat Ineke Holzhaus met de schrijfster over haar fascinatie voor blauw in de literatuur. En natuurlijk worden er gedichten gelezen en is de kleur die door de eeuwen heen steeds belangrijker werd te bewonderen.

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono schrijft proza en poëzie. Niet voor niets kreeg haar debuutbundel ‘Hoe de eerste vonken zichtbaar waren’ veel lovende recensies. Deze editie gaat Poëzie op Zondag in gesprek met Simone Atangana Bekono.

Poëzie op zondag | Agenda

Tijdens Poëzie op Zondag blijken gedichten die op papier lastig te lezen zijn, toegankelijk te worden als de dichter zelf zijn of haar werk voorleest. Ook het gesprek met telkens een andere dichter draagt bij aan het plezier in de hedendaagse poëzie.

Poëzie schrijven met een dichter op je schouder

De workshop poëzie schrijven met een dichter op je schouder, heeft in de afgelopen jaren veel deelnemers geïnspireerd tot verrassende eigen nieuwe gedichten. Na het lezen van het werk van bekende dichters van vroeger en van nu, schrijf je aan de hand van korte opdrachten een eigen gedicht.

bekijk de workshop in de agenda


5 tips voor het lezen van poëzie

Poëzie lezen is niet voor iedereen weggelegd. Of toch wel? Ineke Holzhaus geeft al jaren lezingen en poëzieworkshops in de OBA. Wij vroegen haar naar de beste tips om poëzie te lezen. Want hoe doe je dat nou eigenlijk?