Computergebruik en wifi

Op deze pagina vind je alle informatie over wifi en computergebruik in de OBA. In de OBA kan iedereen gebruikmaken van gratis wifi en werkplekken zonder computer. Het gebruik van de computers (inclusief internet) is gratis voor OBA-leden, niet-leden betalen hiervoor.

Wifi met OBA-pas

OBA-leden kunnen gratis gebruikmaken van wifi in de OBA op hun eigen telefoon, tablet of laptop. Dat werkt als volgt: 

 • Kies bij je wifi-instelling voor het netwerk ‘OBA Wireless’. 
 • Vul je lidnummer (bijvoorbeeld 22000001234567) en wachtwoord (je geboortedatum, ddmmjjjj) in op de pagina die verschijnt.
 • Je bent nu verbonden en kunt gebruikmaken van het gratis wifi-netwerk. 

Is de pas geblokkeerd of is je OBA-lidmaatschap verlopen? Dan kun je geen gratis wifi gebruiken. Je kunt een eventueel openstaand boetebedrag betalen bij de betaalautomaat om de pas te deblokkeren.

Wifi zonder OBA-pas

Geen lid van de OBA? Je kunt gebruikmaken van gratis wifi op je eigen telefoon, tablet of laptop via het netwerk Publicroam: 

 • Vraag (via je eigen netwerk) eenmalig een Publicroam-account aan. Ga hiervoor naar www.publicroam.nl en vul de gegevens in.
 • Kies vervolgens in de OBA bij je wifi-instelling voor het netwerk ‘Publicroam’. 
 • Handig: met hetzelfde Publicroam-account kun je ook gebruikmaken van gratis wifi op een groot aantal andere plekken in de stad, o.a. bij alle stadsdeelkantoren van de gemeente Amsterdam. Een overzicht van alle locaties staat op www.publicroam.nl. Er is ook een app waarmee je nog sneller en gemakkelijk kunt inloggen, download deze voor Android of Apple.

Uitleg per apparaat vind je op www.publicroam.nl/support.

Computergebruik met OBA-pas

OBA-leden kunnen gratis gebruikmaken van de computers met internet in de OBA: 

 • drie uur per dag in OBA Oosterdok; 
 • OF een uur per dag in de overige OBA-vestigingen. De duur is in de vestigingen korter dan in de OBA Oosterdok omdat er in de vestigingen minder computers beschikbaar zijn. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen gebruikmaken van de computers.
 • Op de computer krijg je een inlogscherm te zien. Vul je lenersnummer (bijvoorbeeld 22000001234567) en wachtwoord (geboortedatum, ddmmjjjj) in. De gegevens worden gecontroleerd en je kunt gebruikmaken van de computer met internet. 

Is de pas geblokkeerd of is de vervaldatum van je OBA-lidmaatschap verlopen? Je kunt da niet van de computers in de OBA gebruikmaken. Je kunt een eventueel openstaand boetebedrag betalen bij de betaalautomaat om de pas te deblokkeren. 

Computergebruik zonder OBA-pas

Geen OBA-lid en toch gebruikmaken van de computers in de OBA? Dat werkt als volgt:

 • Koop bij een betaalautomaat in de OBA een internettegoedbon en reken af met je pinpas. 
 • Het computergebruik wordt berekend in blokken van 30 minuten en afgerond naar boven. Als je bijvoorbeeld na 15 minuten werken uitlogt, worden 30 minuten in mindering gebracht.

OBA PC-abonnement

Wist je dat je ook een OBA PC-abonnement kunt afsluiten? Je kan hier geen boeken mee lenen, maar wel gebruikmaken van de pc’s in de OBA en het Wifi-netwerk.

Zowel een tegoedbon als een OBA-pas geven helaas geen garantie op een beschikbare computer of werkplek. De OBA werkt op basis van een inspanningsverplichting. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het feit dat internet- en wifi-gebruik tegen betaling is.Lees ook de Algemene Voorwaarden voor gebruik van wifi bij de OBA.