De OBA is alleen open op afspraak voor de OBA Bestelservice en activiteiten. Binnen lopen zonder afspraak kan nog niet door de coronamaatregelen van de overheid. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Gastlenen bij de OBA

Ben je lid van een andere bibliotheek en wil je materialen lenen van de OBA? Dit kan bij aanschaf van een gastlidmaatschap. De OBA is dan jouw gastbibliotheek; als je leent bij de OBA gelden de leenvoorwaarden van de OBA. Wij verzoeken je het geleende materiaal ook in te leveren bij de OBA.

Gastlenen aanvragen - OBA Basis

Het aanvragen van een gastlidmaatschap kan in alle vestigingen van de OBA (m.u.v. OBA Bijlmerplein, OBA Duivendrecht, OBA CC Amstel, OBA Mercatorplein en OBA van der Pek). Neem bij je eerste bezoek aan de OBA je bibliotheekpas en persoonslegitimatie mee. De baliemedewerker controleert of je pas geschikt is voor gastlenen en maakt een OBA-pas voor je aan. Je betaalt een eenmalige bijdrage van € 2,50. Met OBA basis kun je vervolgens 1 jaar lenen in alle OBA vestigingen.

Lenen in gastbibliotheek

Voor het lenen in de OBA gelden de voorwaarden van OBA Basis en de leengelden van de OBA. De materialen die je bij de OBA leent, dien je ook bij de OBA in te leveren.

Gastlenen verlengen en opzeggen

Het gastleenabonnement is 1 jaar geldig. Als je dit abonnement wilt verlengen dan kan dat bij de klantenservicebalie. De OBA-medewerkers controleren dan opnieuw of je nog ingeschreven staat bij je thuisbibliotheek. 

Als je je thuislidmaatschap opzegt, dan moet je ook jouw gastlidmaatschap bij de OBA opzeggen. Je kunt dit alleen schriftelijk doen via klantenservice@oba.nl. Zorg dan dat alle geleende materialen van de OBA zijn ingeleverd. Eventuele openstaande te laat-gelden of leengelden moeten voldaan zijn voor de opzegging.

Ik heb een OBA-lidmaatschap en wil gastlenen bij een andere bibliotheek in Nederland

Wil je als OBA-lid in een andere bibliotheek materialen lenen? Bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt, studeert of sport? Dan kun je als OBA-lid nu gastlenen in een bibliotheek buiten Amsterdam. Dit geldt voor alle geldige lidmaatschappen voor volwassenen (met uitzondering van OBA PC). Let op; niet alle bibliotheken in Nederland nemen deel aan het gastlenen.

Gastlenen aanvragen

Neem bij je eerste bezoek aan de gastbibliotheek je OBA-pas en een geldig legitimatiebewijs mee. De baliemedewerker controleert of jouw pas geschikt is voor gastlenen en maakt de gastleenpas voor je aan. Dit lidmaatschap is 1 jaar geldig. Er kunnen eenmalige kosten aan verbonden zijn. 

Je kunt ook online een gastleenpas aanvragen via het inschrijfformulier.

Lenen in gastbibliotheek

Voor het lenen in de gastbibliotheek gelden de leenvoorwaarden van die bibliotheek. De materialen die je daar leent, moeten ook daar weer in geleverd worden. Je kunt materialen van de gastbibliotheek niet bij de OBA inleveren.

Gastlenen verlengen en opzeggen

Na 1 jaar controleert de baliemedewerker of je nog staat ingeschreven bij de OBA. Zo ja, dan wordt je pas verlengd. Als je je lidmaatschap bij de OBA opzegt, dan moet je ook  zelf jouw gastlidmaatschap opzeggen.  Zorg dan dat alle geleende materialen van de gastbibliotheek zijn ingeleverd. Ook mogen er geen bedragen meer openstaan. Zie hiervoor de voorwaarden van de gastbibliotheek.