Gastlenen bij de OBA

Wist je dat je met jouw OBA-pas ook in bijna alle andere bibliotheken in Nederland gratis kan lenen? Handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat in Nederland of vaak in een andere plaats bent.

Het gastlenen wordt aangeboden door de Koninklijke Bibliotheek, maar deze stopt per 1 januari met de ondersteuning van deze dienst, waardoor het lidmaatschap als gastlener bij de OBA per die datum komt te vervallen. Het is dan vanaf 1 januari niet meer mogelijk om het gastlenen bij de OBA aan te vragen. Het bestaande gastlidmaatschap loopt door tot de vervaldatum.

Als OBA-lid lenen bij andere bibliotheken


Stap 1: pas ophalen
Neem je OBA-pas en legitimatie mee bij het eerste bezoek aan de gastbibliotheek en ga hiermee naar de servicebalie. Je krijgt een nieuw pasje en gegevens waarmee je kan inloggen op hun website.

Stap 2: materialen lenen
De regels van de gastbibliotheek kunnen anders zijn dan die van de OBA. Denk bijvoorbeeld aan de uitleentermijn of het maximaal aantal boeken.

Stap 3: materialen terugbrengen
Je kan de materialen die je hebt geleend alleen terugbrengen bij de bibliotheek waar je ze hebt geleend en dus niet bij de OBA.

Als lid van een bibliotheek buiten Amsterdam lenen bij de OBA


Stap 1: inschrijven
Schrijf je hier in. De inschrijfkosten zijn eenmalig € 3,-.

Stap 2: OBA-pas activeren
Neem je OBA-pas, pas van de thuisbibliotheek en legitimatie mee bij het eerste bezoek aan de OBA en ga hiermee naar de servicebalie. Daar activeren we je pas. Je kan nu 50 items per jaar lenen uit de enorme collectie, gratis of met 50% korting naar activiteiten en per dag 3 uur gebruik maken van de computers in OBA Oosterdok of 1 uur in een van de andere vestigingen. 

Stap 3: materialen lenen
De regels van de OBA zijn misschien anders dan je gewend bent. Met je OBA-pas kan je per keer 10 boeken lenen voor 3 weken. Verlengen kan via Mijn Bibliotheek of de OBA App. Bekijk hier alle tarieven.

Stap 4: materialen terugbrengen
Je kan de materialen die je hebt geleend alleen terugbrengen bij de OBA en dus niet bij andere bibliotheken.