OBA StudyShare

Optimaal studeren met OBA StudyShare

OBA StudyShare is een manier om je optimaal te kunnen concentreren tijdens het leren. Dat gebeurt onder begeleiding van een StudyBob en samen met anderen volgens de pomodorotechniek. Omdat je in een afgesloten ruimte leert en mobiele devices inlevert, krijgt afleiding geen kans. Reserveer een plekje via de agenda van de OBA.

Wist je dat je ook zelfstandig gebruik kan maken van de pomodorotechniek? Bekijk onze tips en pas ze zelf thuis toe.


StudyShare | Hoe werkt het?

De Pomodorotechniek

Tijdens OBA StudyShare wordt geleerd op basis van de Pomodorotechniek. Een pomodoro of studiemoment duurt officieel 25 minuten, een pauze duurt 5 minuten. Werk- en pauzemomenten worden bepaald door een timer. 

In de OBA maken we gebruik van een iets ander studiepatroon. Je studeert in stilte volgens een vast studieritme gedurende 3 uur. Het ritme bestaat uit 3 studieblokken van 45 minuten met daartussen verplicht 15 minuten pauze. De timer wordt ingesteld door de StudyBob. Door periodes van concentratie af te wisselen met afgebakende pauzes kun je je succesvol focussen. Niet alleen handig als je voor een tentamen leert, maar ook als je werk af wil krijgen!


Maak thuis een virtuele StudyShare-omgeving

  1. Verzamel een virtueel StudyShare-groepje! Dit kun je online heel makkelijk doen. Nodig je vrienden of studiegenoten bijvoorbeeld uit met Google Hangouts, Skype, Zoom of zelfs HouseParty.
  2. Zorg voor een ruimte waar zo min mogelijk afleiding is, in een werkkamer of woonkamer met een ruime tafel bijvoorbeeld.
  3. Pak een kookwekker uit de keuken die om de zoveel minuten afgaat, of installeer een speciale app zoals bijvoorbeeld Forest of de Pomodoro-timer op je telefoon. Je vindt ze onderaan deze pagina.
  4. Spreek met elkaar of jezelf af hoeveel pomodoro's je gaat doen en hoeveel pauze je neemt. Advies: één pomodoro duurt 25 minuten, een pauze duurt 5 minuten. Na vier pomodoro's is er een langere pauze van een half uur.
  5. Eén persoon is steeds de Studybob. Dat mag steeds dezelfde zijn, sommigen zijn er beter in dan anderen. De Studybob kan gewoon meestuderen, maar hij/zij houdt ook de tijd in de gaten en geeft het start- en eindsignaal. Wees streng en nauwkeurig.
  6. Iedereen zet z'n telefoon uit en legt deze aan de andere kant van de kamer.
  7. Praten en elkaar afleiden is niet toegestaan. Alles voor de focus!

Tips

Wil je alles uit StudyShare halen wat erin zit? Maak dan gebruik van deze bonustips:

  • Praten en gebruik van telefoons en sociale media is alleen toegestaan in de pauzes.
  • In de pauze ben je vrij. Er wordt niet doorgewerkt. Even opladen! 
  • Eten is tijdens StudyShare niet toegestaan, drinken wel.

Timer-apps

Geen kookwekker bij de hand? Geen nood, je kunt bijvoorbeeld een van de
onderstaande apps op je mobiel installeren:
 

Pomodoro

Beschikbaar voor Android

ga naar de app

Forest

Android, iOS en Windows Phone

ga naar de app