10 klassieke kinderboeken die je zeker eens moet (her)lezen

Gepubliceerd op: 1 april 2021 20:00

Je bent nooit te oud voor een goed kinderboek! Daarom vroegen we onze leden, (online) bezoekers en collega’s naar hun favoriete kinderboek aller tijden. Op basis van die tips hebben we 10 klassiekers uit de jeugdliteratuur op een rijtje gezet die je zeker eens moet lezen. Herbeleef je eigen kindertijd met deze nostalgische boekenlijst, samen met je (klein)kind of gewoon lekker voor jezelf!

1) Jan Terlouw | Koning van Katoren

Koning van Katoren

Een 17-jarige jongen, die voordat hij koning wordt, zeven moeilijke opdrachten met moed en slimheid weet te volbrengen, beleeft vreemde fantasie-avonturen en leert, dat alles wat onrechtvaardig, of oneerlijk is, bestreden kan worden.

2) Astrid Lindgren | Ronja de roversdochter

Ronja de Roversdochter

In Ronja's geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen. Op een dag ontdekt Ronja dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk.

3) Tonke Dragt | De brief voor de koning

De brief voor de koning

Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij belandt in een geweldig avontuur. 

4) Roald Dahl | Matilda

Matilda

Matilda is een hoogbegaafd kind. Voordat ze vijf was, las ze al boeken voor grote mensen. Haar ouders vinden haar alleen maar lastig en op school heeft ze het ook niet makkelijk. Maar Matilda is niet voor niets zo slim!

5) Hector Malot | Alleen op de wereld

Alleen op de wereld

Aan Rémi’s fijne leven komt een eind als hij ontdekt dat hij te vondeling is gelegd. Hij wordt verkocht aan een oude muzikant die met zijn dieren door Frankrijk trekt. Zal Rémi zijn familie ooit terugvinden?

6) Thea Beckman | Kruistocht in Spijkerbroek

Kruistocht in een spijkerbroek

Dolf Wega (15) belandt door een tijdmachine in de kinderkruistocht van 1212. Omdat hij niet meer terug kan naar de 20e eeuw, besluit hij met 8000 kinderen mee te trekken op hun gevaarlijke tocht over de Alpen.

7) Roald Dahl | De Heksen

De heksen

Een 7-jarige jongen woont bij zijn oma. Zij weet alles over heksen. De jongen komt per ongeluk midden in een heksencongres terecht. Hij wordt veranderd in een muis en beleeft fantastische avonturen. 

8) Jean Dulieu | Het grote boek van Paulus de boskabouter

Het grote boek van Paulus de boskabouter

Paulus de boskabouter beleeft avonturen met zijn vrienden Salomo de Raaf, Oehoeboeroe de uil en Gregorius de dikke domme das. Eucalypta de heks probeert Paulus steeds uit te schakelen door hem een of andere toverdrank te laten drinken. Gelukkig is de vriendelijke kabouter heel goed in het bedenken van slimme plannetjes om dat te voorkomen.

9) Frances Hodgson Burnett | De geheime tuin

De geheime tuin

Mary komt als wees terecht in een groot landhuis. Ze ontdekt daar een ommuurde tuin waar ze niet in kan. Ook in het huis ontdekt ze mysterieuze dingen. Zo hoort ze steeds een kind huilen. Gelukkig is ze niet bang!

10) Annie M. G. Schmidt | Wiplala

Wiplala

Nella Della, Johannes en hun vader raken verzeild in een spannend avontuur als het piepkleine mannetje Wiplala hen in heel kleine mensjes tinkelt.


Wil je meer lezen over klassieke kinderboeken?

Onze oud-collega Deborah van der Vliet schreef een boeiend blog over het lezen van klassieke kinderboeken. Ze deelt haar favoriet en nog meer leestips!