Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

De meest geleende boeken van 2020

Gepubliceerd op: 6 januari 2021 14:06

2020 was een bijzonder jaar. Wat heeft dat gedaan met de uitleningen van de OBA? Bekijk hier het overzicht van alle favorieten onder kinderen en volwassenen van het afgelopen jaar.

Naast oude bekenden staan ook een aantal nieuwe titels op de lijst. Opvallend is dat er in het afgelopen jaar (vermoedelijk door het thuiszitten) veel autotheorieboeken werden uitgeleend, het avontuur binnenshuis werd opgezocht en er behoefte was aan wat tijd offline. Terugkerende favorieten waren Yuval Noah Harari en boeken over dinosauriërs.

Volwassenen | Top 5 fictie

  • Herman Koch Finse dagen

    Een bekende auteur onderzoekt zijn herinneringen aan zijn onrustige jeugdjaren, met name aan een verblijf in Finland kort na het overlijden van zijn moeder.

    Gedrukt boek

  • Lucinda Riley De nachtroos

    Een jonge Indiase zakenman krijgt het dagboek van zijn overleden overgrootmoeder en gaat in Engeland op zoek naar haar doodgewaande zoon.

    Gedrukt boek

  • Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa

    Een schrijver strijkt neer in een oud hotel om zijn verdriet over zijn verbroken relatie met een Italiaanse kunsthistorica te verwerken, wat leidt tot lange beschouwingen over het oude en het nieuwe Europa, inclusief massatoerisme en bootvluchtelingen.

    Gedrukt boek

  • Lucinda Riley De olijfboom

    Als een vrouw met haar gezin terugkeert naar Cyprus omdat ze daar een huis van haar peetvader heeft geërfd, komen er allerlei geheimen aan het licht.

    Gedrukt boek

Volwassenen | Top 5 non-fictie


Jeugd | Top 5 fictie

  • Jeff Kinney Ff offline

    Bram heeft het niet gemakkelijk als zijn moeder een actie begint tegen het gebruik van elektronica in zijn dorp. Dagboek met veel grappige cartoons. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

  • Andy Griffiths De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen

    Andy en Terry hebben weer dertien fantastische nieuwe verdiepingen gebouwd. Ze zijn op zoek naar een grappig verhaal voor hun volgende boek en belanden in een race tegen de tijd. Met veel stripachtige illustraties. Vanaf ca. 9 jaar.

    Gedrukt boek

  • Andy Griffiths De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen

    Meneer Grootneus, de uitgever van de boeken van Andy en Terry, is vermist. Gelukkig bevat hun waanzinnige boomhut sinds kort een detectivebureau! Met veel stripachtige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

    Gedrukt boek

Jeugd | Top 5 non-fictie

  • Rudolf Farkas, Tom Jackson Het allermooiste boek over dinosauriërs

    Maak kennis met de enorme Diplodocus en de gevaarlijke Tyrannosaurus rex. Kijk hoe groot 36 soorten dino's waren ten opzichte van de mens en lees de leuke weetjes. Met levensechte afbeeldingen in kleur van de dino's. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

  • Andy Davidson, Craig Jelley Roblox jaarboek 2020

    Wat is er allemaal gebeurd en gaat er gebeuren met de online game Roblox? Lees van alles over o.a. de meest gespeelde games, de makers en de coolste outfits. Met schermafbeeldingen in kleur uit het spel. Vanaf ca. 10 t/m 15 jaar.

    Gedrukt boek

  • Andy Griffiths Het waanzinnige moppenboek

    Andy en Terry wonen in de waanzinnigste boomhut ter wereld. Ze vinden het leuk om moppen te vertellen. Lees ze maar, ze gaan over allerlei dieren, muziek, school, skeletten en de ruimte. Met stripachtige illustraties in een blauwe kleur. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

    Gedrukt boek

  • Rekenen oefenboek

    Zo'n 200 meerkeuzevragen (en antwoorden) om te oefenen voor de LVS en de verschillende eindtoetsen rekenen in groep 8. Er zijn zo'n vijftig vragen voor getallen, verhoudingen, meten en meetkunde en verbanden. Met antwoorden en kleine zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

  • Christopher Wormell, Lily Murray Dinosauriërs

    Maak kennis met diverse soorten dinosauriërs, van kleine gevederde roofdieren tot enorme planeneters. Met paginagrote houtgravures in natuurlijke kleuren. Vanaf ca. 11 t/m 13 jaar.

    Gedrukt boek

op zoek naar meer inspiratie? Bekijk hier meer leestips van de OBA