Nyan switi: 8 heerlijke Surinaamse kookboeken

Gepubliceerd op: 8 juni 2021 17:00

Dat Suriname een rijke eetcultuur herbergt, is je waarschijnlijk niet ontgaan. Maar wat weet je er eigenlijk over? Omdat in Suriname veel culturen samensmelten, is de keuken een stuk gevarieerder dan de onder Amsterdammers welbekende roti, bara of bakkeljauw. En wist je dat de Surinaamse eetcultuur voor een groot deel draait om delen en uitwisselen? In deze top 10 maak je kennis met de Surinaamse keuken en de culinaire gebruiken die daarachter schuilgaan. Nyan switi, oftewel: eet smakelijk!

1.

Muriel Sam Sin Hewitt Surinaamse recepten van A tot Z

Muriel Sam-Sin-Hewitt | Surinaamse recepten van A tot Z

Dit boek staat boordevol recepten en is een echte klassieker. Naast publieksfavorieten komen ook wat minder bekende gerechten aan bod, stuk voor stuk vertaald naar een helder en makkelijk te volgen recept.

2.

SuriMAM cooking - Moreen, Aretha & Martha Waal

Moreen, Aretha & Martha Waal | SuriMAM cooking: op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken

Niet alleen de lekkerste gerechten, maar ook de mooiste kooktradities sieren de 176 pagina's van dit Surinaamse kookboek. De drie zussen Waal laten je kennismaken met tongstrelende recepten en belangrijke culinaire gebruiken. Zo leer je ook nog eens iets over de Surinaamse cultuur!

3.

Judith Cyrus | Paramaribo: een culinaire smeltkroes

Judith Cyrus | Paramaribo: een culinaire smeltkroes

In dit prachtig vormgegeven boek maak je kennis met alle hoeken van de Surinaamse keuken: van Javaanse saoto en telo tot Hindoestaanse bara en roti tot Creoolse kousenband en moksi. Behalve (veelal) makkelijke recepten biedt dit boek je ook een kijkje in de historie van Suriname en haar hoofdstad, en dan met name van de inwoners die de recepten generatie op generatie hebben doorgegeven.

4.

Mirjam van der Rijst & Eveline Stoel - Un Buku

Mirjam van der Rijst & Eveline Stoel | Un Buku

In persoonlijke verhalen en favoriete recepten van tien families maak je kennis met de veelzijdigheid van de Surinaamse eetcultuur. Boordevol zowel authentiek Surinaamse lekkernijen als variaties met een eigentijdse twist.

5.

Mavis Hofwijk | Mavis kookt

Mavis Hofwijk | Mavis kookt

Eten: in de Surinaamse cultuur wordt er van oudsher veel over gepraat— tenzij het over familierecepten gaat. Die worden streng bewaakt! Vaak ook niet opgeschreven trouwens, maar afgekeken. Bovendien geeft iedereen zijn eigen draai aan de authentieke recepten. Zo ook Mavis Hofwijk, het gezicht van cateringbedrijf Surinaams Buffet uit de Bijlmer. Met mooie verhalen en een goede dosis humor neemt ze je mee de Surinaamse keuken in.

6.

Diana Dubois | Surinaams bakboek van Dubois

Diana Dubois | Surinaams bakboek van Dubois

Veel mensen associëren de Surinaamse keuken vooral met hartige gerechten. Maar wist je dat in Suriname ook heel veel gebakken wordt? Van Dawet eksi kuku (roze sponscake) tot houtskooltaart en van timur kuku (maïzenacake) tot Ingris boru (Engelse bol), in dit boek vind je het allemaal. 

7.

Ramon Beuk - Terug naar mijn roti

Ramon Beuk | Terug naar mijn roti

Al rijdend, kokend en proevend neemt (televisie)kok Ramon Beuk je mee op een avontuurlijke, verrassende en bij vlagen emotionele ontdekkingsreis door Suriname en de bijbehorende eetcultuur. Een persoonlijk verhaal met ruim vijftig inspirerende recepten.

8.

Diana Dubois | Groot Surinaams kookboek

Diana DuboisGroot Surinaams kookboek

Er is geen boek dat alle facetten van de Surinaamse keuken beter in beeld brengt dan het Groot Surinaams kookboek. In dit boek vind je maar liefst 750(!) gerechten met allerlei verschillende invloeden: van Hindoestaans tot Chinees, van Joods tot Europees en van Creools tot Javaans. Het staat dan ook niet voor niets al veertig jaar bekend als hét Surinaamse kookboek.