Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Top 10 | Prentenboeken van het jaar 2021

Gepubliceerd op: 7 mei 2020 14:00

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, prikkelt de fantasie en zorgt voor een fijn moment tussen jou en je kind. Deze mooie verhalen met aantrekkelijke illustraties, bieden voldoende aanknopingspunten voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel. Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2021 uit de prentenboeken die in 2019 verschenen. Samen met 'Coco kan het!' zijn er nog negen andere prentenboeken gekozen:

1.

Loes Riphagen | Coco kan het!

Vogeltje Coco durft niet te vliegen. Haar moeder probeert haar over te halen, en het lijkt Coco ook best fijn, maar toch durft ze niet. Totdat mama haar een zetje geeft. Prentenboek met krachtige, intens gekleurde illustraties.

Vanaf ca. 4 jaar.

2.

Linde FaasDe jongen en de walvis

Sam is vaak alleen. Dat vindt hij fijn. Op een dag komt hij op zee in een storm terecht. Hij ontmoet een bijzondere walvis met wie hij veel mooie dingen beleeft. Totdat Sam weer naar huis moet. Maar waarom voelt het daar ineens zo anders? Groot prentenboek met uitbundige aquareltekeningen.

Vanaf ca. 4 jaar.

3.

Dit is uil

Libby Walden & Jacqui Lee | Dit is uil

Op een tak in het bos zit Uil te slapen. Kun je helpen Uil wakker te maken? Kriebel maar op zijn buik. En als dat niet helpt, klap dan drie keer om de zon uit te doen. Interactief prentenboek met felgekleurde illustraties op een zwarte ondergrond, flappen en doe-opdrachten.

Vanaf ca. 4 jaar.

4.

Jörg MühleEén voor jou, twee voor mij 

Beer vindt in het bos drie paddenstoelen. Hij brengt ze naar Wezel, die heerlijk kan koken. Als de paddenstoelen klaar zijn, krijgen de vrienden ruzie over wie de derde paddenstoel mag opeten. Dan wordt het probleem onverwacht opgelost. Prentenboek met grappige tekeningen in rustige kleuren.

Vanaf ca. 4 jaar.

5.

Sjoerd Kuyper & Grootzus | Kom je mee?

Nesta's ouders zijn gescheiden. Zijn vader woont hoog in een flat, dus mag Nesta's kat Bardo niet mee als hij daar slaapt. Voor zijn zwemdiploma-A krijgt Nesta een ingelijste foto van Bardo cadeau. Maar daar neemt Nesta mooi geen genoegen mee. Prentenboek met kleurrijke collages.

Vanaf ca. 4 jaar.

6.

Riet Wille & Ingrid GodonMijn handen dansen en mijn mondje is een rondje 

Met mijn vuist kan ik trommelen, met mijn mond kan ik een rondje maken en met mijn handjes kan ik ook heel veel doen, zoals zwaaien of klappen. Vierkant hardkartonnen prentenboek met vrolijke, zachtgekleurde tekeningen en tekst op rijm.

Vanaf ca. 1,5 jaar.

7.

Anna Woltz & Ingrid en Dieter Schubert | Naar de wolven

De hond Fabeltje vindt het nieuwe speeltje van zijn bazen maar niets. Het mag op de bank en in het grote bed! Op een nacht heeft hij er genoeg van en sluipt naar het wiegje... Prentenboek met illustraties in warme kleuren.

Vanaf ca. 4 jaar.

8.

Op weg

Leo Timmers | Op weg

Een haas racet voorbij in een raceauto en een vogel maakt een mooie looping in zijn vliegtuig. En waar gaan die raket, die volgepakte auto en die onderzeeboot naartoe? Vierkant, tekstloos hardkartonnen prentenboek met grappige kleurenillustraties van voertuigen en beweegbare elementen.

Vanaf ca. 2 jaar.

9.

Marianna Coppo | Petra

Petra is een prachtige, dappere berg. Of is ze een steen? Nee, ze lijkt toch meer op een glad en glanzend ei. Dan gooit een vogel haar uit het nest en belandt ze in het water. Petra wordt een eiland. Of toch een coole steen? Prentenboek met eenvoudige, fantasierijke tekeningen in sfeervolle kleuren.

Vanaf ca. 3 jaar.

10.

Harmen van Straaten | Wat rijmt er op stoep?

Thomas is op weg naar zijn jarige oma. Onderweg ziet hij een zak snoep liggen, maar een hond gaat ermee vandoor. Thomas gaat erachteraan en zo begint een hilarische achtervolging door de stad. Prentenboek met dynamische kleurenillustraties en tekst op verrassend, grappig rijm waaraan steeds een woord ontbreekt.

Vanaf ca. 4 jaar.

bekijk meer leestips van de OBA