5 feministische boeken die je gelezen moet hebben

Gepubliceerd op: 4 maart 2021 11:12

Het feminisme in de 21ste eeuw heeft nieuwe onderwerpen en perspectieven zichtbaar gemaakt. Van de #MeToo-beweging tot intersectionaliteit, er is genoeg om je in te verdiepen. Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, heeft daarom in samenwerking met de OBA een gloednieuwe collectie feministische literatuur samengesteld. Onze stagiair Suzy was daar nauw bij betrokken en deelt haar favoriete titels.

Hoi Suzy, wat maakt feministische literatuur voor jou zo interessant?
"Ik ben geïnteresseerd in feministische literatuur omdat ik denk dat het belangrijk is om me bewust te zijn van hoe ik als vrouw ben (en word) gesocialiseerd. Als individu en onderdeel van de feministische beweging probeer ik voorbij te gaan aan de door de maatschappij gestelde grenzen, en zo bij te dragen aan een meer gelijke samenleving."

Kun je iets vertellen over de nieuwe collectie?
"De nieuwe feministische collectie van het Huis van Alle Talen (de internationale collectie van de OBA) is in samenwerking met Atria samengesteld. Het doel van de collectie is het onder de aandacht brengen van hedendaagse feministische perspectieven, en tegelijkertijd de bezoeker betrekken bij de vraag wat het vandaag de dag betekent om feminist te zijn."

Waarmee houdt dat hedendaagse feminisme zich vooral bezig?
"Het legt de nadruk op intersectionaliteit en gebruikt digitale media als een platform voor het delen van denkbeelden. Denk bijvoorbeeld aan #metoo of #timesup." 

Kun je ons kort uitleggen wat intersectionaliteit is?
"Intersectionaliteit is een manier van denken die kijkt naar hoe verschillende identiteiten elkaar overlappen en kruisen in één persoon. Daarbij wordt gekeken naar onder meer etnische achtergrond, gender, seksuele geaardheid, klasse en fysieke capaciteiten, en wat voor gevolgen deze sociale en politieke identiteiten voor iemand kunnen hebben."

Waar houd je je verder mee bezig binnen de OBA?
"Mijn belangrijkste taak is het ontwikkelen van nieuwe collecties in samenwerking met partners, en het analyseren van de leencijfers ervan. Op het moment doe ik dat laatste met onder meer de collectie van het hiphopcollectief SMIB uit de Bijlmer, maar ook voor de collectie van The Black Archives, die inspiratie en belangrijke inzichten in verzwegen zwarte geschiedenissen en zwart verzet geeft. Collecties die ik in samenwerking met partners heb vormgegeven zijn onder meer die van Atria, The John Adams Institute, de Ambassade van Hongarije, The China Collection, de Papiamentse collectie en de Russische kinderboeken van Mayak."

Mikki Kendall - Hood Feminism

Welke vijf titels uit de collectie van Atria mogen we absoluut niet overslaan?
"In Hood Feminism betoogt de in Chicago wonende schrijver en activist Mikki Kendall dat toegang tot basisbehoeften als een feministische kwestie moet worden beschouwd. Aan de hand van analyses en anekdotes behandelt ze onderwerpen als voedselzekerheid, onderwijs, veilige leefomstandigheden, inadequate lonen en medische zorg. Kritisch over hoe het mainstream witte feminisme er niet in is geslaagd om voor mensen van kleur te zorgen, richt Kendall zich op de ervaringen van gemarginaliseerde gemeenschappen en pleit ze voor het op een intersectionele manier voortzetten van de feministische beweging."

Krabben - Daan Borrel & Milou Deelen

"In Krabben onderzoeken journalisten Daan Borrel en Milou Deelen waarom vrouwen de neiging hebben elkaar te veroordelen in plaats van solidair te zijn. De titel is vernoemd naar de "krabbenmentaliteit", een metafoor voor het gedrag van krabben in een emmer - als er één probeert te ontsnappen, trekken de anderen hem weer naar beneden. Aan de hand van gesprekken met deskundigen, feministen en elkaar behandelen ze onderwerpen als vrouwenhaat, vriendschap, seksualiteit en lichaamsacceptatie. Leuk én empowering leesvoer!"

We have always been here: a queer muslim memoir

"In het eerlijke en hartverwarmende debuut We Have Always Been Here: A Queer Muslim Memoir vertelt Samra Habib over haar ervaringen van kind tot jongvolwassene, opgroeiend als Ahmadi-moslim in Pakistan en later met haar familie naar Canada gevlucht. Ze deelt haar traumatische ervaringen met onder meer racisme, geweld, spanningen in de familie en haar queer-identiteit. Habib toont een ongelooflijke veerkracht en laat zien hoe ze door middel van bezoeken aan een LGBTQ-moskee en het maken van queer moslimportretten genezing en saamhorigheid vindt."

Liv Stromquist - De Verboden Vrucht

"Het non-fictieboek De Verboden Vrucht van de Zweedse cartooniste en activiste Liv Strömquist onthult hoe culturele constructies de vrouwelijke seksualiteit hebben gevormd. Op grappige en informatieve wijze behandelt Strömquist de vrouwelijke seksualiteit door de eeuwen heen en belicht daarbij onderwerpen als het orgasme, menstruatie en de binnenste schaamlippen. Haar zwart-wittekeningen zijn vol beweging en tonen amusante dialogen tussen verschillende personen. Het boek wil vrouwen zo bevrijden van de gevoelens van schaamte voor hun vrouwelijk lichaam en voortplantingsorganen."

I will not be erased, gal-dem

"Tot slot is er I Will Not Be Erased, een bloemlezing van gal-dem, een Brits bekroond tijdschrift van jonge vrouwen en nonbinaire mensen van kleur. Het bevat veertien essays die de ervaring van het opgroeien als tiener onderzoeken. Aan de hand van dagboeken, gedichten en chatgeschiedenissen verkennen de opbeurende en grappige essays onderwerpen als ras, gender, mentale gezondheid en activisme." 


Atria x het Huis van Alle Talen

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, verzamelt, beheert, en deelt het erfgoed van vrouwen. Als nationaal kennisinstituut zet Atria zich op basis van onderzoek en feiten in voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen in al hun diversiteit. De collectie van Atria is te vinden op de vierde etage van OBA Oosterdok en is onderdeel van het Huis van Alle Talen, een samenwerkingsplatform voor co-creatie met een fysieke collectie in de OBA.


bekijk meer leestips van de OBA