Top 10 | Poëzie voor kinderen

Gepubliceerd op: 22 januari 2021 10:00

Poëzie is echt niet alleen leuk voor volwassenen. Deze bundels voor kinderen leen je gewoon bij de OBA. Zo laat je ze op een leuke manier kennismaken met gedichten.

1.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Edward van de Vendel & Martijn van der Linden | Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet…

2.

Joke van Leeuwen - Hee daar mijn twee voeten

Joke van Leeuwen | Hee daar mijn twee voeten

Deze grappige bundel bevat veertig gedichten met zeer uiteenlopende onderwerpen: van Duits spreken op vakantie tot slapeloze nachten en van ongewild op je ouders lijken tot een blotebillenmoment op een naturistenterrein. De gedichten zijn in verschillende (traditionele en minder traditionele) vormen geschreven en maken duidelijk dat Joke van Leeuwen haar veertig jaar vakmanschap goed weet in te zetten.

3.

Sjoerd Kuyper - Ik blijf altijd bij je

Sjoerd Kuyper | Ik blijf altijd bij je 

"Ik blijf altijd bij je" belicht alle verschillende facetten van de liefde. De gedichten in dit boek zijn eenvoudig geschreven, maar er zit altijd een diepere betekenis in verstopt. Een mooie dichtbundel die je niet in één keer uit hoeft te lezen, maar gerust een paar keer weg kan leggen en later weer uit de kast kunt halen.

4.

Laat een boodschap achter in het zand

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen | Laat een boodschap achter in het zand

Dichtbundel met een grappig uitgangspunt: alleen de evenhoevige dieren komen hier aan het woord. De gedichten zijn in verschillende vormen geschreven, zoals een whats app gesprek, een radioverslag, een contactadvertentie of een spreekbeurt.

5.

Poëzie hardop

Hans & Monique Hagen | Poëzie hardop

Een speelse eerste kennismaking met de wondere wereld van de poëzie. Op een persoonlijke, zo nu en dan grappige manier brengen ze de schoonheid van gedichten aan het licht. Maar liefst 95 gedichten van 65 dichters worden in dit toegankelijke boek onder de loep genomen.

6.

Ze gaan er met je neus vandoor

Ted van Lieshout | Ze gaan er met je neus vandoor

Dit is een heel bijzondere dichtbundel, waarin de letters ook illustraties zijn. Het gaat over een dichter die begint aan een dichtbundel, maar er mee ophoudt omdat hij liefdesverdriet heeft. Daarom nemen de letters het schrijven van gedichten over. Maar dit gaat zeker niet zonder slag of stoot… 

7.

Zoen me tot ik spin

Wolf Erlbruch | Zoen me tot ik spin

Wat betekent het om iemand 'leuk' of 'lief' te vinden? In deze bundel wordt aan de hand van achttien gedichten en prenten van kussende dieren ingegaan op de vraag wat liefde is. Met werk van onder andere Hagar Peeters, Eva Gerlach en Rutger Kopland.

8.

Tem de tekens

Daniel Billiet & vele anderen | Tem de tekens (zoals ik ooit fietsen leerde)

Deze speciale editie van DICHTER vraagt aandacht voor laaggeletterdheid met meer dan 60 gedichten door meer dan 30 dichters. Aan de hand van prachtige gedichten van onder andere Gouden Griffel-winnaar Bette Westera wordt duidelijk gemaakt dat gedichten niet alleen mooi, maar ook leuk kunnen zijn.

9.

Dag Poes!

Mies van Hout en diverse auteurs | Dag Poes!

Mies van Hout tekende twintig prachtige poezen en liet daar door een aantal auteurs gedichten bij maken. Een bonte bundel vol vrolijke verzen en pluizige vrienden.

10.

Doodgewoon

Bette Westera | Doodgewoon

De dood hoort helaas bij het leven. Bette Westera, winnaar van de Gouden Griffel, schuwt de grote thema's niet. Gevoelige gedichten over afscheid en rouw, filosofische gedichten die je aan het denken zetten en verhalende gedichten met een vlaag humor maken dit, samen met de mooie illustraties van Sylvia Weve, tot een bijzondere, eerlijke en soms verrassend luchtige bundel.