Top 10 | Politieke biografie

Gepubliceerd op: 22 februari 2021 13:59

Op dit moment is een kleine 31% van de Tweede Kamerleden vrouw. Heb jij al eens op een vrouw gestemd? In deze top 10 vind je biografieën van intrigerende en inspirerende vrouwen in de politiek.

1.

Sharon Gesthuizen | Schoonheid macht liefde

Een openhartig relaas van een vrouw die ontdekte dat schoonheid, macht en liefde leidende begrippen zijn in het leven. Gesthuizen vertelt over haar jeugd, studie en partijlidmaatschap van de SP. 

2.

Michele de Waard | Angela Merkel

Biografie van Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, aan de hand van de politieke gebeurtenissen die haar loopbaan tot nu toe hebben getekend.

3.

Leonoor Meijer | Hedy, feministe politica actievoerster

In deze biografie van Hedy d'Ancona (1937), PvdA-politica, feministe en actievoerster, zoomt Leonoor Meijer in op twee kernthema’s die d'Ancona’s leven in grote lijnen hebben bepaald. 

4.

Annemiek Onstenk | Annemarie Grewel

Annemarie Grewel (1935-1998) was onverstoorbaar, geestig en strijdlustig. Had lak aan conventies en praatte niemand naar de mond. Ze was voor niets en niemand bang, of toch wel? 

5.

Brenda Maddox | Maggie, de creatie van de Iron Lady

Wie is Margaret Thatcher? Haar invloed op de politiek is uitgebreid beschreven, in deze biografie is daarom vooral veel aandacht voor het persoonlijke verhaal van de Iron Lady.

6.

Alies Pegtel | Haya van Someren Downer

Alies Pegtel schetst het leven van een begaafd politica in het naoorlogse Nederland. De biografie zoekt naar antwoorden op de vraag wat de politica bewogen en gedreven heeft. Wat bracht haar naar de oprichtingsvergadering van de VVD in 1948 en waar komt haar belangstelling voor liberalisme vandaan?

7.

Elisabeth Bumiller | Condoleezza Rice

Deze biografie van de Amerikaanse politica Condoleezza Rice, onder president George W. Bush minister van Buitenlandse Zaken, geeft een intiem beeld van wat er in die jaren in het Witte Huis is gebeurd.

8.

Hillary Clinton | Cruciale keuzes

Hillary Clinton doet van binnenuit verslag over de crises, keuzes en catastrofes die ze heeft meegemaakt in de vier jaar waarin ze minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten is geweest. Een onthullende kijk achter de schermen van de internationale diplomatie.

9.

Stan de Jong | Neelie Kroes

Biografie van de Nederlandse zakenvrouw en politica (1942), tijdens haar carrière was ze onder meer minister van Verkeer en Waterstaat (1982-1989) en Eurocommissaris Mededinging (2004-2009).

10.

Femke Halsema | Pluche

In Pluche blikt Femke Halsema terug op haar leven in de landelijke politiek: van haar begintijd als nieuwbakken Kamerlid tot fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de invloed die de politiek op haar leven heeft gehad – op haarzelf, maar ook op de mensen om haar heen: haar vrienden, man en kinderen.