Top 10 | Toegankelijke poëzie

Gepubliceerd op: 6 januari 2021 16:22

Heb jij wel eens een dichtbundel gelezen? Poëzie lijkt misschien ingewikkeld, maar als je er eenmaal in zit raak je er zo aan verslaafd. Het mooie van gedichten is dat je ze niet hóeft te begrijpen. Wat een gedicht voor jou betekent, hoeft helemaal niet hetzelfde te zijn als wat de schrijver ermee bedoelt. Wil je toch een beetje bij de kern van een dichtbundel komen zonder met moeilijke woorden te worstelen? Neem dan eens een kijkje in deze top 10!

1.

Tjitske Jansen - Koerikoeloem

Tjitske Jansen | Koerikoeloem

Tjitske Jansen heeft op aardig wat podia gestaan, van Lowlands tot Kaapstad, en als je haar toegankelijke, maar toch zo sterke gedichten leest, begrijp je meteen waarom. In Koerikoeloem begint elke zin met ‘er was’, en dat gaat nooit vervelen. Best knap!

2.

Babs Gons - Hardop

Babs Gons | Hardop

Maak kennis met de Nederlandse spoken word-scene! Verteller en spoken word-artiest Babs Gons stelt je in deze verzameling voor aan bekende en minder bekende eigenwijze dichters die het hart op de tong hebben. Leer waarom spoken word zoveel directer is dan poëzie, maak een reis langs ritme, tempo, beweging en intonatie en verwonder je over de kracht van het gesproken woord. 

3.

Game of poems

Thomas Möhlmann, Ingmar Heytze & Ellen Deckwitz | Game of Poems

Heb je alle seizoenen van Game of Thrones een keer of dertien gekeken en voel je je daar een beetje schuldig over? Geen zorgen, deze dichters deden er nog een schepje bovenop en schreven er een dichtbundel over. Lees deze eigenzinnige gedichten en je staat zo weer tussen de draken en white walkers.

4.

Tim den Besten - Zou er wifi in de hemel zijn?

Tim den Besten | Zou er wifi in de hemel zijn?  

Zoals de titel al doet vermoeden komen in deze bundel van Tim den Besten eigentijdse en alledaagse onderwerpen voor. Denk bijvoorbeeld aan de Kardashians, superfoods en selfies. Daar heeft hij niet alleen lovende woorden voor over, maar kan hij (gelukkig) ook op de hem kenmerkende manier grapjes over maken.

5.

Maartje Smits - Als je een meisje bent

Maartje Smits | Als je een meisje bent

Groot worden, je houdt het niet tegen. In Als je een meisje bent verkent Maartje Smits het mistige gebied tussen kind en volwassene. Wat betekent opgroeien? Een gebruiksaanwijzing voor meisjes (m/v) die niet alleen vol mooie levenslessen zit, maar je ook nog eens geruststelt.

6.

Ellen Deckwitz - Dit gaat niet over grasmaaien

Ellen Deckwitz | Dit gaat niet over grasmaaien

Gedichten zijn overal. Ze kunnen je raken, je een leven lang bijblijven, worden getatoeëerd op armen of krijgen miljoenen likes op Instagram. Toch deinzen mensen achteruit als ze het woord poëzie horen: te moeilijk, niks voor mij. Maar het is wél iets voor jou. Ellen Deckwitz legt uit waarom en neemt je mee langs de vele ontroerende, ronduit hilarische en wonderlijke paden die de poëzie rijk is.

7.

Hans & Monique Hagen - Poëzie hardop

Hans & Monique Hagen | Poëzie hardop

In 35 columns met 95 gedichten van 65 dichters laten Hans en Monique Hagen je op een speelse manier zien dat poëzie naast mooi ook nog eens heel grappig of spannend kan zijn. Een boek vol leuke gedichten om gewoon aan de keukentafel te lezen met je kinderen.

8.

Tim Hofman - Gedichten van de broer van Roos

Tim Hofman | Gedichten van de broer van Roos

Tim Hofman is niet alleen presentator van BNN-programma's als Je zal het maar hebben en Spuiten & Slikken, maar schrijft ook nog eens gedichten. Dat doet hij over herkenbare onderwerpen en in woorden die voor iedereen te begrijpen zijn.

9.

Marieke Lucas Rijneveld - Fantoommerrie

Marieke Lucas Rijneveld | Fantoommerrie

Fantoommerrie gaat over uiteenlopende onderwerpen: een oma die onsterfelijk had moeten zijn, het noodlottig einde van een onvoorzichtige kat, over dromen, mooie en lelijke, over bidden om speelgoed - en over voorleesvaders, die lastige vragen krijgen: ‘waar komen kinderen vandaan als ouders nooit kussen?’ En dat allemaal in de unieke, herkenbare stijl van Marieke Lucas Rijneveld.

10.

Gershwin Bonevacia - Ik heb een fiets gekocht

Gershwin Bonevacia | Ik heb een fiets gekocht

Stadsdichter Gershwin Bonevacia verkocht zijn eerste bundel helemaal zelf. Inmiddels is het door heel veel mensen gelezen en kun je voor een exemplaar gewoon naar de OBA. Bonevacia filosofeert met hetzelfde gemak over identiteit en onderwijs als over Kanye West en Harry Potter. En dat is bijzonder vermakelijk.

Bonustip: hoe lees je poëzie?

Redacteur Max leest graag poëzie en kan zich eindeloos verwonderen over hoe sommige dichters met taal spelen. Dat plezier lijkt niet voor iedereen weggelegd. Of toch wel? Gedichten lezen hoeft helemaal niet zo ingewikkeld en hoogdravend te zijn. Dichter Ineke Holzhaus geeft al jaren lezingen en poëzieworkshops in de OBA. Max voelde haar aan de tand en vroeg haar naar de beste tips om poëzie te lezen. Want hoe doe je dat nou eigenlijk?