Nieuwe locaties in Nieuw-West

De OBA gaat vanaf dit jaar flink aan de slag in Amsterdam Nieuw-West. Er worden nieuwe locaties onderzocht, geopend, verbouwd en gesloten. Als eerste openen we op vrijdag 3 mei 2019 een hotspot (volgens het shop in shop-principe) in Casa Sofia aan de Ottho Heldringstraat 1 in de Staalmanpleinbuurt.

Dit wordt een kleinschalige OBA, die we in samenwerking vormgeven qua inrichting, collectie en programmering. Met de hotspots wil de OBA service bieden die meer gericht is op de buurt. Martin Berendse, directeur OBA (zie foto): 'Als creatieve ontmoetingsplek met horeca is Casa Sofia een logische (buurt)partner voor de OBA. Op deze locatie werken straks verschillende organisaties samen op het gebied van literatuur en educatie.'

openingstijden OBA X Casa Sofia: Tijdelijk gesloten.

maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur tijdelijk gesloten
zaterdag 10.00 - 15.00 uur tijdelijk gesloten

Aansluiting bij alle bewoners

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het huidige OBA-vestigingennetwerk in Nieuw-West niet meer goed aansluit bij de wensen van de nieuwe generatie. De OBA hanteert de gemeentelijke norm om één vestiging te hebben per 30.000 inwoners. Op dit moment telt Amsterdam Nieuw-West ca 150.000 inwoners en de verwachting is dat het zal groeien naar 200.000 inwoners. Samen met het Stadsdeel Nieuw-West wil de OBA graag alle generaties van Nieuw-West kunnen bedienen met een vestiging in de buurt. 

Per september 2019 sluit de locatie OBA Slotervaart. April 2019 schreef Het Parool erover. In het bewuste artikel gaat het over twee hotspots, maar vooralsnog is het eentje: Casa Sofia. 

Medio 2020 opent een nieuwe OBA-locatie op de Postjesweg, bij het August Allebéplein. Deze locatie wordt ingericht als een fijne verblijfsplek om te studeren, ontmoeten en lezen. Horeca zal deel uitmaken van het aanbod. Berendse: 'Ook onderzoeken we OBA nieuwe hotspot-locaties in onder meer De Aker en Nieuw-Sloten, kijken we kritisch naar de locatie van OBA Geuzenveld en zal er door een kleine verbouwing aan OBA Slotermeer meer samenhang ontstaan tussen alle inwonende partners van De Honingraat: OBA, Huis van de Wijk en horecapartner Coffeemania.'

OBA Osdorp XL

Ook aan het Osdorpplein gaat de OBA veranderen: in 2023 komt daar OBA Osdorp XL, een grote locatie (qua formaat tussen OBA Oosterdok en OBA Bijlmerplein) met veel ruimte voor de jeugd. Een plek met aantrekkingskracht voor alle Amsterdammers in een gebouw dat de jonge trots en mogelijkheden van dit stadsdeel uitstraalt. Berendse: 'We gaan hier samenwonen met het populaire (jongeren)radiostation FunX, er komen studie- en werkplekken (met name voor Amsterdammers die aan hun basisvaardigheden willen werken), een podiumzaal en ondersteunende horeca.' Deze zomer vindt er al een kleine verbouwing plaats aan OBA Osdorp, waardoor er ruimte wordt gecreëerd voor FunX.