Zo blijft lezen een feest | 10 Tips

Niets is zo fijn als je terugtrekken met een boek. Je ontdekt een wereld die je nog niet kende. Of je beleeft een spannend avontuur. Lezen ontspant. En tegelijkertijd zorgt het voor verbeterde concentratie. Een win-win-situatie als je het ons vraagt.

Maar hoe vind je de tijd om te lezen? En hoe voorkom je dat lezen een opgave wordt? Wij helpen je met 10 tips die lezen leuk maken én houden. 

1

In je vrije tijd lees je alleen boeken die je echt leuk vindt. Als je een boek niet interessant vindt, sla je het dicht, of je geeft het later nog een kans. Niets moet. Alles mag. Zo wordt lezen geen opgave, maar een feest. 

2

Begin met een boek dat past bij jouw leesniveau. Als je voor het eerst naar de sportschool gaat, begin je met de basisoefeningen. Zo werkt het ook met lezen. Was je ooit een ervaren lezer, maar had je de laatste jaren geen tijd om te lezen? Gun jezelf een toegankelijk boek. Die klassieker komt later wel. 

3

Volle agenda? Plan leestijd in. Ga bijvoorbeeld een uur eerder naar bed, zodat je lekker onder de wol kunt lezen. Of spreek met jezelf af dat je 's ochtends in de trein niet je telefoon checkt, maar een boek leest. Zo zorg je ervoor dat lezen een gewoonte wordt.

4

Verzin een leuke uitdaging. Bijvoorbeeld: lees een boek over het land waar je op vakantie gaat. Of: lees het lievelingsboek van jouw beste vriend, zus of collega. 

5

Begin een leesdagboek. Houd bij welke boeken je hebt gelezen en geef aan wat je ervan vond. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Maak een verlanglijst van de boeken die je nog wil lezen. Track hoe vaak je leest. Leg een lijst aan van mooie zinnen. Of houd het simpel. Noteer alleen titel, auteur en jouw beoordeling. Zo leer je je smaak steeds beter kennen. 

6

Ontdek de nerd in jezelf. Heb je een passie voor een bepaald onderwerp? Lees alle boeken die daarover kunt vinden en word een expert. Ben je fan van een celeb? Lees niet alleen de (auto)biografie, maar zoek ook uit wat de lievelingsboeken zijn van je idool. Heb je een favoriete schrijver? Lees de boeken die hij/zij/hen aanraadt. Ben je echt helemaal nergens in geïnteresseerd? Probeer dan een boek dat je helpt jezelf én je interesses beter te leren kennen. 

7

Wees lief voor jezelf. Soms heb je minder tijd om te lezen. Bijvoorbeeld omdat je jonge kinderen hebt. Of omdat je begonnen bent op een nieuwe school. Geef jezelf dan niet op de kop, maar pas je leesgedrag aan. Ga op zoek naar leesmomentjes die passen bij deze fase in je leven.  

8

Kijk of een leesclub iets voor je is. Want praten over boeken is leuk. En het kan je nieuwe vriendschappen opleveren. Ook een voordeel: met een leesclub raakt jouw verlanglijst nooit leeg.

9

Lees voor. Voor kinderen is voorlezen een feest. Maar waarom zouden we het daarbij laten? Samen een boek lezen kan wonderen doen voor een relatie, zeker als je elkaar om de beurt voorleest. Ook leuk: een voorleesavond met je vrienden of je yogaklas. 

10

Doe het op jouw manier. Jij weet het beste welke boeken bij je passen. En je kent jezelf goed genoeg om te weten welke routine bij je past. De een heeft behoefte aan een strakke planning, de ander wil juist spontaan beslissen dat het tijd is voor een boek.

Hoog tijd om je volgende favoriet uit te zoeken. Hier vind je boekentips voor volwassenen, kinderen (en hun ouders)jongeren en mensen die moeite hebben met lezen.

toegang tot onze enorme collectie? word lid

ga terug naar de Train je leesspier-pagina