Maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. De OBA doet ook mee en brengt deze maand graag geschiedenis onder de aandacht bij Amsterdammers. Bekijk snel in de agenda wat de OBA deze maand organiseert: 


Waarom werken we?

Hoe dachten en denken Nederlanders over werken van de naoorlogse wederopbouw tot het thuiswerken in de coronacrisis? Hoe belangrijk is werk, en hoe veranderden idee├źn daarover in de afgelopen decennia? Verschilde en verschilt Nederland hierin ten opzichte van andere landen? En voor welke uitdagingen stelt de huidige coronacrisis ons op het gebied van werk?

Gijs Kessler (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) gaat in gesprek met historicus James Kennedy (Universiteit Utrecht) over het essay dat hij schreef voor de Maand van de Geschiedenis 2021, met als thema Aan het Werk

Het gesprek is ook online te volgen via een livestream.

 Beeld: AHF/IISG (Collectie IISG) 

Vrijdenkers en dwarsdenkers

Censuur is van alle tijden en alle windstreken: wat kunnen we leren van vrijdenkers uit de geschiedenis? 

Afrika: de bakermat van onze civilisatie

We komen allemaal uit Afrika, maar de geschiedenis van de bakermat van de mensheid is bij velen nog onbekend. Dit programma brengt de oudste geschiedenis tot leven.


MvdG X GOK

In oktober gaan we de handen eens flink uit de mouwen steken, want dan staat de Maand van de Geschiedenis in het teken van het thema 'Aan het werk'.

Waar denk jij aan bij het thema 'Aan het werk'? Welke historische verhalen zijn er te vertellen binnen het thema? En hoe is het om voor een dag stage te lopen bij een historisch beroep? Roos en Hannah van Goeie Ouwe Koeien gingen op pad en zochten het voor ons uit.