Interview | Jerry Afriyie: “Met vrijheid komt verantwoordelijkheid”

In aanloop naar 4 en 5 mei spreken we met betrokken Amsterdammers over vrijheid. Dit keer is Jerry Afriyie aan het woord. Vrijheidsdichter, voorzitter van de antiracismebeweging Stichting Nederland Wordt Beter en vader van twee kinderen.

Beeld: Anke Teunissen

Wat is vrijheid voor jou?

"Vrijheid is voor mij ongedwongenheid. Je mag zijn wie je bent en je leven leiden zoals je dat zelf wilt. Jij kunt zelf kiezen wie je liefhebt, wanneer je ’s ochtends je bed uitkomt en wat je aantrekt. Maar met die vrijheid komt ook een hele grote verantwoordelijkheid. Waaronder de verantwoordelijkheid om met jouw vrijheid die van een ander niet te schenden. Als iedereen op de wereld oog heeft voor de ander en probeert de ander niet te belemmeren, dan zetten we een hele grote stap naar een rechtvaardigere wereld." 

Wat is er nodig om die eerste stap naar minder onrecht in de wereld te zetten?

"Meer empathie. Het is altijd makkelijker om vreemden met een stok te slaan dan je dierbaren. Simpelweg omdat je je dierbaren kent. Daarom is het van belang we elkaar opnieuw leren kennen. Dan begrijp je ook beter welke pijn iemand ervaart als gevolg van jouw handelen." 

"Zo stond ik vroeger, van huis uit geïndoctrineerd met het katholicisme, negatief tegenover LHBT-relaties. Totdat iemand tegen mij zei: ‘En hoe zou jij het vinden als anderen zeggen dat je niet mag houden van de persoon met wie je wilt zijn?’ Toen begreep ik hem direct. Indirect ontnam ik iemand een vrijheid. En waarom zou ik dat doen? Wat win ik daarbij? Terwijl het verlies voor de ander zo groot is."

Hoe draag jij bij aan het vergroten van die medemenselijkheid?

"Als voorzitter van Stichting Nederland Wordt Beter richt ik me op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Racisme moet gedenormaliseerd worden. Dat kan alleen door de invloed van ons koloniale en slavernijverleden op onze samenleving te erkennen. De afschaffing van Zwarte Piet is ons eerste doel. Daarnaast willen we dat onderwijs over het koloniale en slavernijverleden een vast onderdeel wordt in het curriculum van scholen en dat het slavernijverleden een plek krijgt door een nationale herdenking te organiseren."  

"Momenteel ben ik heel druk met de organisatie van de Dag van Empathie, op 3 mei. We organiseren in verschillende steden activiteiten waar mensen die elkaar niet als vanzelfsprekend ontmoeten, elkaar leren kennen. Zo willen we meer empathie creëren tussen de verschillende groepen die ons land rijk is."

Heb je een boeken- of filmtip?

Anton de Kom - Wij slaven van Suriname

"Het boek Wij slaven van Suriname van de Surinaamse antikoloniale activist Anton de Kom. En de film Cry Freedom over Steve Biko, de Zuid-Afrikaanse leider van de Zwarte bewustzijnsbeweging."

Cry Freedom

"In mijn ogen begrijpen deze activisten waar het om gaat. Zij streden tegen het onrecht zelf en niet zozeer tegen de mensen die het onrecht begaan. Dat is ook waar ik voor sta. Ik strijd niet tegen mensen, maar tegen onrecht."


ga terug naar Vrijheid