OBA Live

Iedere drie weken presenteert Theodor Holman OBA Live vanuit OBA Javaplein. Tussen 17.00-18.00 uur ontvangt hij een actuele hoofdgast en zijn er vaste rubrieken. Publiek is altijd meer dan welkom, aanmelden is niet nodig. 

4 april: Jan Fontijn

                                                                                                                             

                                                                                                                                          foto: Ilja Keizer

4 april Jan Fontijn over zijn nieuwe boek ‘Moederskinderen’.

Een verhaal van de Franse schrijver Stendhal over de dood van diens moeder herinnerde Jan Fontijn aan de nauwe band die hijzelf als kind met zijn moeder had en hoe die band door haar verschrikkelijke dood werd verbroken. Aanleiding voor hem om te kijken hoe een aantal prominente mannelijke schrijvers de relatie met hun moeder hebben beleefd en beschreven. Zo komen buitenlandse auteurs aan bod als Paul Léautaud,  Michel Houellebecq, Charles Baudelaire, Rainer Maria Rilke, Marcel Proust en André Gide. Maar ook Nederlandse auteurs, zoals Gerard Reve, Herman Gorter, Martinus Nijhoff, Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel. Hij sluit het boek af met een schets hoe psychiaters als H.C. Halberstadt-Freud, Sigmund Freud en Georg Groddecl de relatie tussen moeder en zoon beschouwen.

Komende uitzendingen:

  • 25 april: Jaco Benckhuijsen met zijn boek 'Man in het wild'. Schrijver, muzikant en avonturier Jaco Benckhuijsen schreef een boek over zijn zeekayaktochten langs de randen van de Stille Oceaan. Wekenlang zwierf hij langs de eilanden tussen Alaska en Siberië en sliep bij de Papoea’s in hun hutten van gras. Op zoek naar de wilde en vergeten plekken op de wereld en naar de mensen die aan de rafelranden van de wereld leven. Hij schreef er een avontuurlijk reisverslag over onder het motto 'niet de bestemming is het doel, maar de reis'.
  • 16 mei: Tijs Goldschmidt over zijn boek 'Onvoldoende Liefdesbrieven'. Schrijver en evolutiebioloog correspondeerde met collega-schrijvers, kunstenaars, biologen en andere wetenschappers over antropologie, Darwinisme, gedragsbiologie, ecologie, literatuur, muziek, dans, beeldende kunst, poëzie en veel meer. In deze bundel zijn sprankelende brieven gebundeld aan o.a. Henk van Woerden, Menno Wigman, Matthijs van Boxsel, Joyce Roodnat, Jet Bakels, Nico Frijda. De brieven bevatten observaties, overwegingen, en omzwervingen van een 'afgedwaald' bioloog - zoals hij zichzelf noemt.

Wie is Theodor Holman

Theodor Holman (1953) is schrijver van verschillende romans, sonnetten en filmscenario's. Hij schrijft columns voor Het Parool en De Groene en is radiopresentator met een eigen talkshow (2002 - 2008 Desmet Live, sinds 2008 OBA Live). (foto: W. Groenhuijsen)

Een korte geschiedenis

Op NPO Radio 1 is vanaf 2016 geen plaats meer voor OBA Live. Omdat het jammer zou zijn om OBA Live te laten verdampen, is er een nieuwe samenwerking gestart tussen de makers van Human-OBA Live en de OBA. Deze samenwerking is eigenlijk een voortzetting van het eerste contact tussen Human en de OBA.

Lees meer...

reageren?

Wilt u reageren op een talkshow van OBA live? Stuur een e-mail naar webredactie@oba.nl.

voorgaande afleveringen

OBA Live 14 maart

Theodor Holman in gesprek met Elsbeth Etty over haar biografie over Willem Wilmink: In de man zit nog een jongen.

Lees meer
 over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live 21 februari

Theodor ontving OBA directeuren Hans van Velzen en Martin Berendse ihkv 100 jaar OBA.

Lees meer
 over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud | 

OBA Live 31 januari

Theodor Holman sprak met Jan Brokken over zijn boek Rechtvaardigen; hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. Columns van Elma Drayer en Gawie Keyser.

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live, donderdag 10 januari 2019

Theodor Holman ontving schrijver en journalist Frank Westerman met zijn boek 'Wij, de mens'. Samen met studenten van de Universiteit van Leiden ging Westerman op reportage in Nederland en in Indonesië.

Lees meer over de uitzending.
Beluister de podcasts: iTunesSoundCloud 

OBA Live archief

Bekijk en luister alle voorgaande afleveringen.