Op dit moment vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

5 toegankelijke poëziebundels voor kinderen

Gepubliceerd op: 21 januari 2022 14:06

Poëzie kan een lastig genre zijn - waar te beginnen? Mijn advies, kijk eens bij de jeugdafdeling. Deze staat vol mooie bundels waarin op een begrijpelijke manier gespeeld wordt met woorden, vaak ondersteund door wonderschone illustraties. Daarnaast zijn de verhalen vaak kort, waardoor het makkelijk wegleest. Ideaal voor een dagelijkse ontsnapping voor jezelf, samen met je kind(eren) of in de klas.

Het is erg belangrijk om kinderen vroeg in aanraking te laten komen met gedichten, omdat het enorm bevorderlijk is voor de leesbevordering en beleving van taal. Poëzie is écht voor iedereen!

Aap Beer Zebra

Bette Westera & Henriette BoerendansAap beer zebra 

Ik start meteen met een van mijn lievelingsboeken. Met dit dierenalfabet leer je niet alleen alle 26 hoofdletters en kleine letters kennen, maar ook 26 bijzondere dieren. En dat allemaal in ontzettend fijne dichtvorm. Van elk dier is een mooie paginagrote houtsnede in kleur gemaakt. Een speelse kennismaking met letters. En achterin het boek vind je ook nog enkele dierenweetjes.

Brave hond, stoute kat!

Bette Westera | Brave hond! Stoute Kat!

Versjes over de aard van het beestje. Ben je rustig als de luiaard of druk als de mieren? Voorzichtig als de alpenmarmot of onbesuisd als de eekhoorn. Geduldig als de spin of rusteloos als de bromvlieg? Mies van Hout maakte bij deze fijne versjes over de karakters van verschillende dieren sprekende portretten. Een cadeautje van een boek!

Toen rups een vlinder werd

Bette Westera en Naomi Tieman | Toen rups een vlinder werd

Weer een boek van Bette Westera, maar haar boeken zijn zo ontzettend divers. Dit is een prachtig voorleesboek met verhalen en versjes over beestjes in de tuin. Na een korte ontmoeting is Vlinder op zoek naar Eendagsvlieg. Hij moet haar vinden vóór de dag om is. Gedurende zijn zoektocht ontmoet Vlinder vele andere insecten, zoals oorwormen en lieveheersbeestjes. Korte verhalen en gedichtjes met fantasievolle kleurenillustraties.

Ik wou dat ik een vogel was

Frann Preston-Gannon | Ik wou dat ik een vogel was

Een prachtige dikke bundel die bekroond is met een Vlag & Wimpel van de Griffeljury 2020. Het boek staat vol met gedichten over de natuur, 365 stuks maar liefst: een voor elke dag van het jaar. Een feestje om door te bladeren en te lezen dankzij de mooie illustraties en gedichten voor alle leeftijden. Ook perfect om te gebruiken als ‘koffietafelboek’.

De zombietrein en andere stripgedichten

Edward van de VendelDe zombietrein en andere stripgedichten

Iets totaal anders, zowel qua dichtvorm als thema: stripgedichten! Het zijn strips én het zijn gedichten. Hoe tof is dat?! Perfect boek om wat oudere kinderen, die goed zelf kunnen lezen, op een toegankelijke manier in contact te brengen met gedichten. Bijvoorbeeld over chips aan je vingers, een trein met spoken en goudvissen als gouden lampjes in de grond. Een bijzonder mooi boek.

Hopelijk ga je vanaf nu nog wat vaker snuffelen tussen de poëzie boeken in de bibliotheek!


Sophie is leesconsulent voor het Primair Onderwijs bij de OBA. Ze woont in Amsterdam en werkt in stadsdeel Oost. Haar grootste hobby is lezen, van prentenboeken tot jeugdboeken en Young Adult. Persoonlijke favoriete auteurs en illustratoren zijn Toon Tellegen, Torben Kuhlmann, Marieke Nelissen en Jon Klassen. Volg @kinderboekentips op Instagram voor meer leuke tips.

lees meer OBA-blogs