Top 5 | De Nationale Voorleesdagen

Gepubliceerd op: 25 januari 2022 12:12

De Nationale Voorleesdagen gaan deze maand weer van start. Dat is een mooie reminder om regelmatig voor te lezen en dit het hele jaar te blijven doen. Er is weer een mooie top tien gemaakt met als prentenboek van het jaar het ontzettend fijne voorleesboek ‘Maar eerst ving ik een monster’. Mijn persoonlijke favoriet uit deze lijst is zeker weten ‘De ridder zonder billen’, een hilarisch verhaal wat gegarandeerd veel voorleesplezier oplevert. Maar er zijn nog zoveel andere mooie voorleesboeken. Dit is mijn top vijf favoriete voorleesboeken:

Driehoek – Mac Barnett & Jon Klassen

Er zijn tegenwoordig zoveel prachtige prentenboeken. Soms zijn de illustraties alleen al zo om van te genieten, dat het verhaal er bijna niet meer toe doet. Jon Klassen maakt van dat soort illustraties. En dan schrijft Mac Barnett ook nog eens geweldig. Een topduo dus! Niet voor niets hebben ze al meerdere prijzen gewonnen voor hun werk. In dit boek haalt Driehoek een gemeen grapje uit met zijn vriend Vierkant. Op zijn beurt probeert Vierkant Driehoek weer terug te pakken. ‘Driehoek’ is een ontzettend leuk verhaal waarin je kennis maakt met allerlei vormen, die ook nog eens tot leven komen. In de vormentrilogie van Barnett en Klassen zijn eerder de boeken ‘Vierkant’ en ‘Cirkel’ verschenen.

Max en de superhelden – Rocio Bonilla

Rocio Bonilla is ook weer zo’n schrijver waarvan ik eigenlijk alle boeken blind durf aan te raden. Zo ook ‘Max en de superhelden’. Bonilla schrijft ontroerend en wat zijn die tekeningen gaaf! Net als de meeste kinderen van zijn leeftijd is ook Max gek op superhelden en dan vooral van Megapower. Zij is dapper, heeft laserogen en is ongelofelijk sterk. Het mooiste van alles: Megapower is anders dan alle andere superhelden - en Max weet waarom. Megapower heeft namelijk nog een ander kostuum, en dat is stiekem zijn échte favoriet. Want ja, wie zijn nou eigenlijk de echte superhelden?

Het feest Andersom – Paul Biegel

Hebben jullie weleens gehoord van het feest Andersom? Vroeger werd het één keer per jaar gevierd, net als Koningsdag en Pasen. Maar Andersomdag is langzaam in de vergetelheid geraakt, en dat is erg jammer. Want op Andersomdag moesten de grote mensen naar school. En de kinderen? Die namen alle taken van de grote mensen over. Dat klinkt als een geweldig idee toch? Dit vrolijke boek van Paul Biegel is genieten geblazen voor jong en oud. Nu maar hopen dat deze feestdag ooit weer terugkomt…

Wat rijmt er op stoep…? – Harmen van Straaten

‘Wat rijmt er op stoep…?’ is misschien wel mijn topfavoriet om voor te lezen. De titel alleen zorgt al voor veel interactie en plezier. En dit blijft het hele verhaal zo. De fijne en kleurrijke illustraties zijn een feest om naar te kijken en zorgen ervoor dat je het boek op blijft pakken, om met of zonder tekst het verhaal over Thomas te blijven beleven. Thomas gaat op pad naar zijn jarige oma. Hij heeft al een cadeau, maar er mist alleen nog een verjaardagsrijm. Terwijl onze held onderweg naar oma zijn gedicht maakt, gebeuren er allerlei gekke dingen. Heerlijk samen lachen en rijmen!

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn – Elle van Lieshout & Erik van Os

Ook weer een duo wat garant staat voor succes. Het nieuwste verhaal van Elle en Erik gaat over Heer Hermelijn. Samen met het ondeugende Kereltje Konijn begint hij een moestuin. Maar als er na al het harde werken eindelijk geoogst kan worden verdwijnt al het lekkers zomaar uit de grond. HeerHermelijn snapt er niets van en gaat op onderzoek uit. Dit prentenboek is op ontzettend fijne, ritmische rijm gezet en dat leest heerlijk voor. Ook zijn de illustraties van Marije Tolman zo schitterend dat je erin zou willen wonen. 

 

Sophie is leesconsulent voor het Primair Onderwijs bij de OBA. Ze woont in Amsterdam en werkt in stadsdeel Oost. Haar grootste hobby is lezen, van prentenboeken tot jeugdboeken en Young Adult. Persoonlijke favoriete auteurs en illustratoren zijn Toon Tellegen, Torben Kuhlmann, Marieke Nelissen en Jon Klassen. Volg @kinderboekentips op Instagram voor meer leuke tips.

Veel kijk- en voorleesplezier!