blog | Lang leve de biografie

Gepubliceerd op: 22 februari 2018 09:30

‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans’ zingt John Lennon zijn zoontje toe. ‘Ja!’, dacht ik toen ik dat voor het eerst hoorde, en ook ‘Wat zonde eigenlijk’. Daarom lees ik graag biografieën - ze gaan over het leven, zonder de ruis van de dagelijkse dingen.

Hoewel ik nooit voor hetzelfde dilemma heb gestaan als de Engelse kunstenares Dora Carrington (1893-1932), de liefde van haar leven was homoseksueel, heb ik haar biografie verslonden. Ze trok zich niks aan van de heersende conventies, dat waren er nogal wat in haar tijd, en maakte eigenzinnige keuzes. Het leven van Carrington eindigde zeer ongelukkig, toch blijft ze voor mij een inspirerende vrouw.

Dat is zo mooi van boeken en de biografie in het bijzonder, ze laten je de wereld zien vanuit een ander perspectief. Soms is het een feest der herkenning, soms brengt het je op ideeën en soms doet het je dankbaar kijken naar het leven dat je hebt.

Zo nam ik een aantal jaren geleden een dikke pil over het leven van Marilyn Monroe mee uit de boekenkast van mijn schoonvader. Nooit kan ik meer bewonderend kijken naar haar schoonheid. Het voelt ongepast en oppervlakkig, omdat ik die niet kan loskoppelen van het verdrietige leven dat daarachter schuilging. 

Na het lezen van Anna, de biografie over Annie M.G. Schmidt van Annejet van der Zijl, realiseerde ik me dat je verschillende levens leeft - die van dochter, onverantwoordelijke puber, zoekende twintiger, moeder enzovoort. En dat je jezelf indien nodig altijd opnieuw kan uitvinden, want niets blijft zoals het is. Of zoals Schmidt het zelf zei: ‘Jezelf, wie is dat? Je hebt zoveel lagen in je, zoveel afsplitsingen, zoveel zelven, dat je nooit weet; welke zal ik vandaag eens kiezen?’

Zoals een kunstgeschiedenisboek je haarfijn kan uitleggen waarom kunststromingen elkaar opvolgden - zo kan je zelden naar de ontwikkelingen in je eigen leven kijken. Gelukkig zijn er genoeg levens van anderen beschreven om je in te verdiepen en van te leren. Ik ben net begonnen in Verhalenverteller, de biografie van Roald Dahl. Met verbazing lees ik over zijn turbulente leven. Wist je bijvoorbeeld dat hij ook uitvinder was en als een echte James Bond spionnenwerk voor de Britse overheid deed? Ondanks dat hij niet altijd even sympathiek blijkt, is hij voor mij een bewonderingswaardige man.

Lees jij graag biografieën? Heb je een tip? Stuur me een mailtje, ik lees het graag.


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.