Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

De fijnste winterse verhalen uit mijn boekenkast

Gepubliceerd op: 6 december 2021 09:00

blog over boeken die fijn zijn om te lezen in de winter

Ben je op zoek naar winterse verhalen om lekker bij weg te dromen? Ik deel graag mijn tips met je, want de winter is mijn favoriete leesseizoen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de klassieker 'Little Women' van Louisa May Alcott? Bij het lezen van de eerste zin, verdwijn ik meteen in een besneeuwd landschap en zie ik traditioneel versierde kerstbomen voor me staan.

'Christmas won't be Christmas without any presents, grumbled Jo, lying on the rug.’

— Little Women - Louisa May Alcott

'Little Women' gaat over de vier zussen March. Ze wonen in het idyllische Orchard House, waar hun moeder het huishouden alleen bestiert. Marmee, heel goed gespeeld door Susan Sarandon in de fijne verfilming van dit boek, is een moeder die iedereen zou willen hebben; rechtvaardig, sterk, lief en met oog voor de kwaliteiten en behoeften van haar kinderen. En die zijn erg verschillend…

familieschulden

Alcott publiceerde 'Little Women' in de tweede helft van de 19e eeuw en het werd meteen een enorm succes. De schrijfster zelf was overigens helemaal niet zo enthousiast over het verhaal. Ze schreef het snel en op verzoek van haar uitgever, omdat ze geld nodig had om familieschulden af te betalen. Dat is haar zeker gelukt, door 'Little Women' werd ze zelfs een welvarende vrouw.

Wist je dat in 2020 een nieuwe verfilming van dit geweldige boek is verschenen? Geregisseerd door Greta Gerwig en met actrices als Emma Watson en Meryl Streep absoluut de moeite waard om eens te lenen!

sprookjesachtig

Er zijn natuurlijk nog veel meer boeken die extra fijn zijn om te lezen als het buiten koud is. Ken je bijvoorbeeld de sprookjesachtige Wildwoud-Trilogie? Deze YA-boeken zijn ook voor volwassenen plezierig om te lezen én ze zien er fantastisch uit. Ze werden geschreven door Colin Meloy en geïllustreerd door zijn vrouw Carson Ellis. In een interview vertelde Meloy dat hij soms scenes schreef omdat hij wist dat zijn vrouw er van zou genieten om er een illustratie bij te maken. Wat lief.

'Wildwoud' gaat over Prue, een meisje van 13 jaar dat aan de westkust van Amerika in Portland woont. Als haar kleine broertje op een dag door een zwerm kraaien uit zijn kinderwagen wordt geplukt en verdwijnt, zet zij alles op alles om hem terug te vinden. Ze komt in een magische wereld van pratende dieren terecht en beleeft daar spannende avonturen.

tragische liefdesverhalen

'Wuthering Heights' van Emily Brontë kan in dit lijstje wat mij betreft niet ontbreken. Ik krijg het al koud als ik de titel hoor. Niet alleen Heathcliff en Cathy spelen een hoofdrol – ook de kille met heide bedekte heuvels van Yorkshire zijn een belangrijk onderdeel van dit tragische liefdesverhaal.

Van Sinterklaas kreeg ik dit jaar een lekker dik boek dat ook perfect past bij deze donkere dagen. In 'The Invisible Life of Addie LaRue' volg je Addie, die een deal met de duivel sluit en nu eeuwig moet leven en gedoemd is te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Dag na dag, jaar na jaar. Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent.

IJskoude thriller

Een echte thrillerfan ben ik niet, maar de boeken van Paula Hawkins vind ik altijd erg goed. Ik raad je dan ook aan om alle titels van Hawkins te lezen! Haar boek 'In het water' brengt je naar een klein dorp in het noorden van Engeland. Nel is verdronken in de rivier die door het dorp stroomt, en zowel de politie als haar zus onderzoeken wat er is gebeurd. Iedereen lijkt verdacht en het onderzoek brengt oude en nieuwe spanningen naar boven... Spannend!

Hartverwarmend

Van een heel ander kaliber, en echt perfect om zo tegen het eind van het jaar te lezen, is 'Midernachtbibliotheek' van Matt Haig. Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven. Een mooi bedacht gegeven, en een boek dat je laat nadenken over je eigen leven en de keuzes die je hebt gemaakt.


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.