blog | Lezen bij een haardvuurtje

Gepubliceerd op: 13 december 2019 09:00

blog over boeken die fijn zijn om te lezen in de winter

Een van mijn lievelingsboeken voor deze tijd van het jaar is 'Little Women' van Louisa May Alcott. Bij het lezen van de eerste zin, verdwijn ik meteen in een landschap van sneeuw en traditioneel versierde kerstbomen.

'Christmas won't be Christmas without any presents, grumbled Jo, lying on the rug.’

Little Women gaat over de vier zussen March. Ze wonen in het idyllische Orchard House, waar hun moeder het huishouden alleen bestiert. Marmee, heel goed gespeeld door Susan Sarandon in de fijne verfilming van dit boek, is een moeder die iedereen zou willen hebben; rechtvaardig, sterk, lief en met oog voor de kwaliteiten en behoeften van haar kinderen. En die zijn erg verschillend…

familieschulden

Alcott publiceerde Little Women in de tweede helft van de 19e eeuw en het werd meteen een enorm succes. De schrijfster zelf was overigens helemaal niet zo enthousiast over het verhaal. Ze schreef het snel en op verzoek van haar uitgever omdat ze geld nodig had om familieschulden af te betalen. Dat is haar wel gelukt, door Little Women werd ze zelfs een welvarende vrouw.

Tip: in februari 2020 is een tweede verfilming van het geweldige boek van Alcott in de bioscoop te zien. Geregisseerd door Greta Gerwig en met actrices als Emma Watson en Meryl Streep vast weer de moeite waard om te gaan zien!

sprookjesachtig

Er zijn natuurlijk nog veel meer boeken die extra fijn zijn om te lezen als het buiten koud is. Ken je bijvoorbeeld de sprookjesachtige Wildwood-Trilogie? Deze YA-boeken zijn ook voor volwassenen plezierig om te lezen én ze zien er fantastisch uit. Ze werden geschreven door Colin Meloy en geïllustreerd door zijn vrouw Carson Ellis. In een interview vertelde Meloy dat hij soms scenes schreef omdat hij wist dat zijn vrouw er van zou genieten om er een illustratie bij te maken. Wat lief.

Wildwood gaat over Prue, een meisje van 13 jaar dat aan de westkust van Amerika in Portland woont. Als haar kleine broertje op een dag door een zwerm kraaien uit zijn kinderwagen wordt geplukt en verdwijnt, zet zij alles op alles om hem terug te vinden. Ze komt in een magische wereld van pratende dieren terecht en beleeft daar spannende avonturen.

tragisch liefdesverhaal

Mijn laatste winterse favoriet moet Wuthering Heights zijn. Ik krijg het al koud als ik de titel hoor. Niet alleen Heathcliff en Cathy spelen een hoofdrol – ook de kille met heide bedekte heuvels van Yorkshire zijn een belangrijk onderdeel van dit tragische liefdesverhaal.


Sophie is webredacteur bij de OBA. Ze woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je voornamelijk Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), biografieën en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Kinderboeken ontbreken natuurlijk ook niet!