De wereld rond met 7 culinaire e-books

Gepubliceerd op: 9 november 2020 14:31

Het ziet er naar uit dat we deze winter veel thuis gaan zitten. Dan kun je je natuurlijk overgeven aan die oerhollandse miezerbuien en verkoudheden... maar je kunt ook een beetje buitenland in huis halen! Dat doe je heel makkelijk met deze kookboeken, die je gewoon als e-book kunt lenen bij de OBA. Ik zocht er één uit voor elke dag van de week. Of je nou gaat voor een geurige Japanse maaltijd op dinsdag of met een robuuste Britse cake het weekend afsluit- je hoeft er je huis niet voor uit. Nou ja, behalve om even naar de winkel te rennen dan.

Maandag

Anthony Bourdain - Beter wordt het niet

Anthony Bourdain | Beter wordt het niet

Als iemand alle culinaire uithoeken van de wereld heeft gezien, was het Anthony Bourdain wel. Ik heb met veel plezier naar zijn reisprogramma’s gekeken. Kook iets uit dit boek en je bevindt je even helemaal ergens anders. Heb je meteen een nieuwe bestemming voor op je reizenlijstje, voor als het wél weer kan. Ben je zoals ik vegetariër, dan zul je soms een beroep moeten doen op je creativiteit – maar met een draderige mac ’n cheese, een aromatische saffraanrisotto of een geroosterde bloemkool met tahin kan iedereen uit de voeten. Adieu maandagdip!

Dinsdag

Tosao van Coevorden - De Bijbel van de Japanse keuken

Tosao van Coevorden | De Bijbel van de Japanse keuken

Of je nu een reis naar Japan op de planning had staan of gewoon graag even wil opwarmen, dit boek voorziet je van de geurigste gerechten, en dat gewoon in je eigen keuken. De recepten van Tosao van Coevorden (oprichter van De Japanner in De Pijp) leggen in heldere taal uit hoe je in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel zet. Maak eens zelf kimchi (eigenlijk Koreaans en een favoriet bij mij thuis) of een goede ramen. Beter nog: maak ramen en serveer die met je zelfgemaakte kimchi! Kruidig, vet, zuur, pittig- kortom: heerlijk comfort food voor een druilerige doordeweekse avond op de bank.

Woensdag

Sergio Herman - Just cook it

Sergio Herman | Just cook it

Een thuiskookboek van een chef met een sterrenrestaurant... ik was er een beetje sceptisch over. Dat bleek niet helemaal onterecht: niet iedereen heeft standaard vanilleolie of jus de veau in zijn keukenkastje staan. Toch weet Sergio Herman in dit boek ook genoeg makkelijke recepten uit zijn mouw te schudden, van Vlaamse klassiekers tot tropische verrassingen. Zijn zuurdesembroodje Sergio bijvoorbeeld, met sjalot, tomaat, oude kaas, sambal en augurk, is een geweldige lunchklassieker. Heb je meer honger? Ga dan voor zijn Turkish eggs. Een lunch waar je geen spijt van krijgt!

Donderdag

Mounir Toub | Mijn Arabische Keuken

Mounir Toub | Mijn Arabische keuken

Ik vind geen keuken zo spannend als de Arabische, waarin abrikozen en specerijen, citrusvruchten en hete pepers elkaar ontmoeten op een waar culinair feestje. Mounir heeft voor verschillende (grote) chefs gewerkt, maar geen van hen kon tippen aan zijn grootste idool: zijn moeder. In soms traditionele, maar vaker verrassende familierecepten laat hij je kennismaken met het beste van de Arabische keuken- of je nou gaat voor de saffraanmayonaise of de gepocheerde vijgen met vanille-rozenwaterroom.

Vrijdag

Georgina Hayden - Slow

Georgina Hayden | Slow

Wat mij betreft is er geen betere manier om aan het weekend te beginnen dan met een avond uitgebreid kokkerellen. Ik denk vaak dat ik daar geen tijd voor heb, maar eigenlijk is het gewoon iets waar je tijd voor moet maken. Het roeren in sudderende pannen en langzaam garen van groenten en specerijen is wat mij betreft beter dan wat voor massage ook, en dat is precies wat je kunt gebruiken na een drukke werkweek. Probeer bijvoorbeeld eens Haydens zwarte dal of miso-aubergine uit de oven: liefdevolle recepten die je doen watertanden. Zoek er een lekker wijntje bij uit en je bent klaar om te ontspannen. 

Zaterdag

Nigella Lawson - Simply Nigella

Nigella Lawson | Simply Nigella

Ze mag dan een Britse chef zijn (en niet geheel toevallig ook nog mijn persoonlijke favoriet)- Nigella's recepten zijn lang niet altijd typisch Brits. Simply Nigella staat vol lichte, toch verrukkelijke recepten uit alle uithoeken van de wereld. Verras je partner of huisgenoot eens met een Midden-Oosterse minestrone, ga voor flespompoen-halloumiburgers of slurp van een dampend bord drunken noodles. Die laatste zijn perfect als je op vrijdag iets te veel van het wijnarrangement hebt gesnoept: door de vurige chili en gember, de zoute sojasaus en een goede hoeveelheid knoflook sta je zo weer op je benen.

Zondag

Regula Ysewijn - Brits Bakboek

Regula Ysewijn | Brits Bakboek

Hoe kun je nou beter een feestelijke draai aan je luie zondag geven dan met je eigen baksels? In dit boek vind je allerlei Britse lekkernijen, van zoet tot hartig en van een traditionele treacle tart tot een hartige potato farl. Wil je het een beetje gezond houden, bak dan je eigen flapjacks met havermout. Maar je kunt natuurlijk ook helemaal overboord gaan en een decadente sticky toffee cake maken. Het water loopt me al in de mond als ik aan die diepe zoetigheid en plakkerige textuur denk. Over die suikers en vetten denken we morgen wel weer na, het is ten slotte weekend!

ga voor meer inspiratie naar oba.nl/kookboeken


Max is overdag webredacteur bij de OBA en in de avonduren en het weekend beeldend kunstenaar. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met gevaarlijke culinaire experimenten en het schrijven en verzamelen van poëzie. Na periodes in West, Oost en Noord mag hij zich gelukkig prijzen met een huis in zijn favoriete buurt in stadsdeel Centrum, waar hij dagelijks wordt gewekt door de zebra's en gibbons uit Artis.

 

lees meer blogs van de OBA