Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Jeugdliteratuurblog | Maak ruimte in je hoofd (en je koffer)

Gepubliceerd op: 12 juli 2019 15:56

Vakantie... tijd voor ruimte in je hoofd. Wegdromen bij vergezichten, staren over meren of zeeën. Ruimte dus. Er is echter één plek waar het op vakantie vaak aan ruimte ontbreekt. En dat is je koffer. Natuurlijk moeten al die strandkleren mee, slippers in meerdere kleuren en flessen vol zonnebrandolie.

Toch moet er nog iets die koffer in, dat is namelijk een boek! Daarom heb ik nu de ultieme vakantietip voor je: neem een dichtbundel mee. Ze zijn meestal dunner dan het gemiddelde boek, terwijl de inhoud vaak enorm is. Lees een gedicht en je kan daarna weer uren mijmeren aan zee of aan dat meertje. Zo kom je met een of twee dichtbundels de vakantie wel door.

Tips? Hier komen ze! De laatste tijd verschijnen er veel mooie dichtbundels voor kinderen (en die zijn ook heel goed door volwassenen te lezen). Die dichtbundels zien er ook nog eens prachtig uit, het beeld speelt vaak een even grote rol als het woord.

Heb je eerst nog wat redenen nodig om je op de dichtbundels te storten? Lees dan Poëzie hardop van voormalig kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen met hun verzamelde columns uit Het Parool. Zij schrijven hierin over de schoonheid en het belang van poëzie, en hoe leuk het is om (samen) gedichten te lezen. En passant maak je kennis met gedichten van zo’n 65 dichters. 

1.

Bibi Dumon Tak en Annemarie van HaeringenLaat een boodschap achter in het zand

Dichtbundel met een grappig uitgangspunt: alleen de evenhoevige dieren komen hier aan het woord. De gedichten zijn in verschillende vormen geschreven, zoals een whats app gesprek, een radioverslag, een contactadvertentie of een spreekbeurt.

2.

Kees Spiering en Alette Straathof | Jij begint

Verzamelde gedichten voor jongeren over herkenbare onderwerpen, zoals verliefd zijn, ruzie, ouders, dood. 

3.

Ted van Lieshout | Ze gaan er met je neus vandoor

Dit is een heel bijzondere dichtbundel, waarin de letters ook illustraties zijn. Het gaat over een dichter die begint aan een dichtbundel, maar er mee ophoudt omdat hij liefdesverdriet heeft. Daarom nemen de letters het schrijven van gedichten over. Maar dit gaat zeker niet zonder slag of stoot… 

4.

Mies van Hout en diverse auteurs | Dag Poes!

Mies van Hout tekende twintig prachtige poezen en liet daar door een aantal auteurs gedichten bij maken.

5.

Edward van de Vendel en Floor de Goede | Zombietrein en andere stripgedichten

Edward van de Vendel en Floor de Goede hebben een nieuw soort gedicht uitgevonden: het gedicht in stripvorm. 

6.

Riet Wille | Jij & ik en al het moois om ons heen

Alle gedichten gaan over de natuur, en zijn ingedeeld in de volgende categorieën: bloemen, bomen, de zee, bergen, dieren, seizoenen, dag en nacht. Elk onderwerp heeft een eigen hoofdstuk met poëtische titel in de vorm van een vraag en begint met een grote tekening.

7.

Hans Hagen | Onbreekbaar

Deze bundel voor jongeren bestaat uit 31 gedichten, 2512 woorden en 18 illustraties, volgens de achterflap. Zelf voeg ik daaraan toe 0 hoofdletters en 0 leestekens. Liefde is het meest voorkomende onderwerp, maar ook school, niet begrepen worden en de dood komen aan bod.

8.

Inger Hagerup en Paul René Gauguin | Zo raar

Dit is een verzameling van de mooiste kindergedichten van Inger Hagerup. Hagerup is een bekende Noorse dichter en wordt qua stijl en status vergeleken met Annie M.G. Schmidt. Het zijn vaak grappige gedichten.

9.

Paul van Oevelen en Jeroen Los | Mijn moeder verzamelt vaders

Dit is een bundel vol absurdistische gedichten, bijvoorbeeld over de overspannen redder op het strand, neuspeuteren of nieuwe betekenissen geven aan bekende woorden.


Fijne vakantie!

Deborah van der Vliet


Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen sites boekielezen.nl en elkedageenprentenboek.nl.

lees meer OBA-blogs