Jeugdliteratuurblog: Kerst met Astrid

Gepubliceerd op: 17 december 2018 11:10

Welk boek geeft mij het ultieme kerstgevoel? Dat is een boek dat de sfeer oproept van lichtjes, warmte, knusheid, sneeuw, kerstbomen, peperkoeken, samenzijn.

Dat is niet één boek, maar meerdere: het zijn de boeken van Astrid Lindgren. Als geen ander weet zij de sfeer van kerst op te roepen met haar verhalen. De verwachting voor kerst, alle voorbereidingen die op zichzelf ook al fijn en kerstachtig en warm zijn.

Er wordt altijd een heel werk van gemaakt. De huizen worden gepoetst, lekkere dingen gebakken, en de kerstbomen en huizen worden versierd. Arme mensen delen ook in de kerstvreugde, dit is iets wat in veel verhalen van Lindgren voorkomt. En de kerstschoven! Kerstschoven? Ja, die worden buiten gezet, het zijn samengebonden bossen graan voor de vogels. Die kunnen wel wat voer gebruiken, met al die sneeuw.

En als dan alles klaar is, op kerstavond, is alles gezellig en warm, en komt de kerstman langs met kadootjes. Er worden lekkere dingen gegeten en kadootjes uitgepakt. De kinderen die Astrid Lindgren beschrijft, genieten enorm van deze tradities. 

Ben je ook op zoek naar dit fijne kerstgevoel? Lees dan de volgende drie boeken! Ze gaan allemaal over kinderen die af en toe een beetje stout zijn en grappige avonturen beleven. De seizoenen en feesten spelen een grote rol.

 

Kinderen van Bolderburen
Madieke van het rode huis
De kinderen uit de Kabaalstraat

Naast deze boeken zijn er ook een aantal prentenboeken over kerst verschenen van Astrid Lindgren, bijvoorbeeld: Kijk Madieke het sneeuwt!, Lotta versiert een kerstboom of Pippi en de dansende kerstboom. Ook schreef Lindgren haar versie van het kerstverhaal, in Kerstmis in de stal, met sfeervolle illustraties van Lars Klinting.

Mocht je niet al deze boeken apart willen lezen, maar je gewoon onder willen dompelen in een en al kerst en winter, lees dan Winterverhalen, een verzameling verhalen uit negen boeken. Lichtjes in de kerstboom aan, kerstdekentje erbij en (voor)lezen maar! Voor de liefhebbers van het werk van Astrid Lindgren: op dit moment draait de film over haar leven in de bioscoop: Becoming Astrid.

Ook zijn er boeken over haar leven verschenen: Deze dag; een leven van Jens Andersen, en Oorlogsdagboek 1939-1945.

Fijne feestdagen!


Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen sites boekielezen.nl en elkedageenprentenboek.nl.