Jeugdliteratuurblog: Een gewaagd onderwerp

Gepubliceerd op: 5 november 2013 10:55

De discussie over Zwarte Piet is in alle hevigheid losgebarsten. Het heeft zelfs onaangename vormen aangenomen, met bedreigingen en scheldpartijen. Met enige huiver begeef ik mij naar de kelder van de Centrale Bibliotheek, waar wij onze Sinterklaasboeken bewaren. Ik vertel niemand over wat ik ga doen, voor je het weet zit je weer midden in een Pieten-discussie.

Daar staan ze. Eerst nog wat schuldbewust pak ik een aantal Sinterklaasboeken. Ik bevind mij in goed gezelschap, de meeste prentenboekhelden vieren Sinterklaas: Dikkie Dik, Robin, Kleine ezel, Jip en Janneke, Pietertje Pet, Liselotje, Bobbi, Kolletje, Jubelientje, Kiki en Pelle, Balotje, Rikki, Aadje Piraatje, Fien en Milo.

Ik blader door wat boeken, en ja, het komt weer terug: het fijne Sinterklaasgevoel dat even weg was. Een gezellige wereld, waarin het kinderfeest op allerlei manieren positief wordt gevierd. En boeken hoeven heus niet allemaal gezellig te zijn, alsjeblieft niet, maar voor Sinterklaasboeken maak ik een uitzondering.

Er zijn volop Sinterklaasboeken aanwezig in de OBA, ik zal er een paar uitlichten.

Zo zijn er Sinterklaasboeken waar Zwarte Piet niet in voorkomt! Die kunnen door voor een volgende druk. Bijvoorbeeld Lieve Sinterklaas van Kathleen Amant en Dikkie Dik viert Sinterklaas van Jet Boeke.

Andere boeken gaan juist specifiek over de Pietjes. Een favoriet van mij is Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje van Youp van 't Hek (een uitgave van Douwe Egberts, elk jaar geeft deze onderneming vier Sinterklaasboeken uit) en, wat ik nogal een gewaagde vind, Piet verliefd van Ronald Giphart. In dit boek wordt Piet verliefd op een blond meisje, en het is wederzijds! Het meisje mag mee naar Spanje, om leerling-Piet te worden. Ook dit boek kan herdrukt worden, het is immers een aanzet tot het opleiden van Blonde Pietjes (en nog vrouw ook, want zullen we daar eens over discussiƫren?). Een heel lief boekje vind ik Sinterklaas en Pierewiet van Betty Sluyzer, over een klein Pietje dat voor het eerst mee naar Nederland mag.

Om ook de huisdieren niet te vergeten noem ik het boek Jozefien, de vriendin van Sinterklaas van Elisabeth Mollema. Jozefien is een hondje dat is achtergelaten door haar baasje, en door Sinterklaas wordt geadopteerd.

Natuurlijk kan in dit korte overzicht niet ontbreken het Sinterklaasboek der Sinterklaasboeken: Sinterklaas van Charlotte Dematons. Waarin we het dagelijks leven van de Sint en zijn Pieten in Spanje kunnen bestuderen, en we kunnen concluderen dat er van uitbuiting van Pieten geen sprake is.

Heeft u ook weer zin gekregen in het Sinterklaasfeest? Een duik in deze boeken heeft mijn humeur in elk geval flink verbeterd.

Enne psssst, voor wie het nog niet wist: Sinterklaas bestaat niet echt! Wat wel bestaat is een boekje om je kind dit vreselijke nieuws te brengen: Het grote geheim van Sinterklaas van Bamber Delver. Dit boek ligt bij ons op de plank met een grote waarschuwing erbij, we willen niet dat het in verkeerde handen valt! Want het is zo leuk om in Sinterklaas te geloven! Vraag er discreet om bij de balie!

Vrolijk Sinterklaasfeest!

En vergeet niet op 13 november om 15.00 naar de Sinterklaas Voorleestournee van Dieuwertje Blok te komen!

Deborah van der Vliet, Medewerker Informatie Dienstverlening OBA