Klare taal, goed verhaal

Gepubliceerd op: 1 juli 2019 13:38

Onder de slogan 'Klare taal, goed verhaal' verschijnen bij Uitgeverij Vrijdag boeken voor jongeren en volwassenen. De teksten zijn eenvoudig en de boeken zijn niet al te dik.

De boeken zijn bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen. En dat zijn er veel. In Nederland kan een op de tien kinderen niet goed lezen als het de basisschool verlaat. Deze leerlingen zijn laaggeletterd. Dit betekent niet dat ze niet kunnen lezen, maar ze hebben er veel moeite mee. Bij volwassen zijn het er nog veel meer. Ongeveer 16 procent.

Voor deze jongeren en volwassenen zijn er gelukkig boeken beschikbaar die goed te lezen zijn. Ook hebben deze boeken een goed verhaal. Soms worden moeilijke verhalen eenvoudiger verteld. Ook zijn er boeken speciaal geschreven voor mensen die moeite met lezen hebben. Ik bespreek er hieronder drie van deze boeken. Misschien ken jij iemand die moeite heeft met lezen. Of ben je iemand die lezen lastig vindt. Deze boeken zorgen er namelijk voor dat je plezier in lezen krijgt en dat je leesniveau beter wordt. 

Zusjes

Het eerste boek dat ik las is Zusjes van Saskia de Coster. De Coster is een bekende schrijfster. Ze heeft dikke boeken van 300 bladzijden geschreven. Haar boek Wij en ik is daar een voorbeeld van. Zusjes is een horrorverhaal. De tweelingzussen Anna en Lize leven in hotels en komen aan de kost door portemonnees te stelen van zakenmensen. Je kunt Anna en Lize alleen uit elkaar halen omdat Lize een houten been heeft. Haar moeder heeft het andere verbrijzeld toen ze er met haar auto overheen reed.

Het verhaal begint als Lize een portemonnee steelt van een Japanner. In de portemonnee zitten allemaal kleine kaartjes waarop gedroogde planten zijn geplakt. Anne zegt erover: ‘Volgens mij is het een gedicht. Een lang en droevig gedicht, over bloemen die hij vond op zijn lange, verre reizen. Hij wil het tonen aan zijn geliefde. Die zal helemaal betoverd raken door de mooie woorden. Ze zal dan voor altijd van hem houden.’

De man wil zijn kaartjes terug. Hier vraagt eerst en dreigt later. En dan lees je een horrorverhaal waarin niets is zoals het is. Zijn er wel twee zusjes? En die Japanner, is die er echt? Dat het vervelend afloopt, moet je zelf maar lezen. Dat ga ik niet verklappen.

De taart van Tamid

De taart van Tamid van Ria Massy vond ik ontroerend. En mooi. Er worden drie verhalen verteld over nieuwkomers. Over Tamid bijvoorbeeld. Hij komt uit Aleppo. Door de dood van zijn vader heeft hij een gaatje in zijn hard. Warmte loopt eruit en kou naar binnen. Hij woont in Gent en moet een nieuw leven opbouwen. Zijn buren zullen hem daar uiteindelijk bij helpen.

Een ander verhaal gaat over Aras van negen jaar. Hij wacht op zijn moeder. Die woont met zijn zussen in Irak. Mogen zij naar België komen? Hij schrijft mooie verhalen en krijgt van zijn juf om zijn wachtverhalen op te schrijven. Die verhalen zijn kort en ontroerend.

De kooi

Het laatste boek is De kooi van Sylvia Vanden Heede. Sylvia is een heel bekende schrijver. Zij heeft de prachtige verhalen over Vos en Haas geschreven. Elk kind in Nederland en Vlaanderen heeft op school of thuis weleens een verhaal over deze twee dieren gelezen of gehoord. Nu heeft Sylvia een detective geschreven. Agente Anita zoekt naar Tim, een jongen met het syndroom van Down. Wie heeft hem iets aangedaan? Was het de vriend Flore? Flore zit dagelijks in dezelfde bus als Tim en hij is verliefd op haar. Zij weet het en vind het eng. 

Uiteindelijk wordt Tim gevonden. Opgesloten in een kooi. Hij is in coma. Zal hij weer wakker worden? En wie zit er nu achter? Na 115 bladzijden lezen weet je het.

Wablieft is een prachtig idee. De boeken zijn goed en leuk om te lezen en helpen minder goede lezers vooruit. Jouw bibliotheek heeft een uitgebreide collectie.

Over de auteur

Martin Bootsma is leraar en teamleider op de Alan Turingschool in Amsterdam. Voor de OBA schrijft hij over Young Adultboeken, op zijn eigen blog Meesterlezer schrijft hij over boeken, onderwijs en het samenspel daartussen. 

naar de Wablieft-collectie

lees meer blogs van de OBA