Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

5 tips: ontdek de beste studieplek

Gepubliceerd op: 21 juli 2021 14:05

We kunnen er niet omheen: thuis studeren is niet ideaal. De kans is groot dat je studentenkamer niet geschikt is om in te werken. Niet alleen door de afmetingen, maar ook door het monster genaamd afleiding dat altijd op de loer ligt. Gelukkig kun je in de OBA wél heel fijn studeren. Webredacteur Max ging op zoek naar de beste studieplek van Amsterdam en kwam onderweg wat verborgen parels tegen.

Toen ik zelf nog studeerde (lees: áls ik studeerde) trok ik me voorafgaand aan mijn filosofie- en kunstgeschiedenistentamens het liefst terug in mijn studentenkamer. Om te voorkomen dat de muren daar op me afkwamen laste ik regelmatig een kleine pauze in. In die pauzes kwam ik vaak tot de conclusie dat ik al wel erg lang de afwas niet had gedaan, mijn handdoeken nog in de droger moesten en ik mijn vrienden al héél lang niet had gezien. Zo werd een kwartier al snel een uur en vond ik het rond een uur of drie 's middags wel mooi geweest.

Als ik toch eens had geweten dat het anders kon, had dat me waarschijnlijk best wat slapeloze nachten gescheeld. In de OBA heb je namelijk geen last van claustrofobische gevoelens, huishoudelijke klusjes die om je aandacht vragen of huisgenoten die er luidruchtige hobby's op nahouden. En wist je dat er nog veel meer mooie studeerplekken zijn dan de grote witte tafels? Hier trek jij je heerlijk terug en ben je toch niet ver van de bewoonde wereld.

Ga studeren met uitzicht op het Mosplein

OBA Van der Pek | 1e etage

Een sfeervolle parel in Amsterdam-Noord: OBA Van der Pek bevindt zich in de mooie Van der Pekbuurt, op de kop van het Mosplein. Door de architectuur en inrichting krijgt deze vestiging een echt woonkamergevoel. Trek je terug onder de houten balken en tussen de boekenkasten op de eerste verdieping, waar je mooie nisjes vindt om je in te verstoppen. Lukt studeren niet, dan kun je er in elk geval heerlijk bedachtzaam uit het raam kijken. En vergeet niet jezelf in de pauze te belonen met een verrukkelijke koffie van een echte barista!

Foto: Jan de Vries

       

Verschans je in een labyrint van boekenkasten

OBA Oosterdok | 3e t/m 5e etage

In het Huis van Alle Talen vind je niet alleen een grote collectie boeken, maar ook een klein doolhof van boekenkasten. En laat je je daartussen nou prima kunnen verstoppen om ongestoord meters te maken. Je vindt er fijne hoekjes met bureaus om aan te zitten, bent omringd door wijsheid uit maar liefst 180 verschillende culturen en kunt in alle stilte leren voor je tentamen. Het doolhof is verspreid over meerdere verdiepingen, dus er zijn genoeg geschikte plekken. Als je er maar weer uit komt...

       

Onderdruk de ruis in een oase van rust

OBA Bijlmerplein | begane grond (jeugdafdeling)

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Achterin OBA Bijlmerplein vind je een glazen schuifdeur waarachter je in alle rust kunt studeren. Ben je snel afgeleid, dan is dit de plek waar je heen moet voor al je studeermomenten. Maak tussendoor je hoofd leeg tijdens een wandeling door de Amsterdamse Poort en trakteer jezelf op een uitgebreide lunch - in de veelzijdige Bijlmer is keuze genoeg!

Foto: Boudewijn Bollmann
 

Stap terug in de tijd in een monumentaal pand

OBA Roelof Hartplein

Een bibliotheek zoals je die kent uit films en series, maar dan zonder strenge bibliothecaresse met jampotbril. Dit gebouw is niet alleen heerlijk stil, maar ook nog eens heel mooi! De marmeren trappen, houten plafonds en klassieke deuren geven je al snel het gevoel dat je een schrijver of intellectueel van de bovenste plank bent. En dat mag best, want je komt hier om te studeren. Dan moet je jezelf wel een beetje serieus nemen.

       

Vind opperste concentratie in futuristische focuscapsules

OBA Oosterdok | begane grond (tijdschriftenafdeling) en 4e etage

Voel je geborgen en prikkelvrij terwijl je studeert in deze afgesloten capsules, die zo in een sciencefictionfilm zouden kunnen. In de grijze pods op de begane grond van OBA Oosterdok bevind je je op kruipafstand van het OBA Café en de daarbij horende koffie. Ben je filmstudent of wil je een fragment bekijken voor een verslag of essay? Dan is de EyePod, afkomstig uit het EYE Filmmuseum, de studieplek bij uitstek.

...en nog veel meer

Dit is nog maar een greep uit alle mooie studeerplekken in de OBA-vestigingen. De samenwerkplekken op de zesde etage van OBA Oosterdok hebben we bijvoorbeeld nog niet genoemd, net als de overlegtafels in OBA Bijlmerplein. Je kunt zelf vast ook nog een aantal mooie studieplekken bedenken. Wat hebben we over het hoofd gezien? Laat het ons weten!


Max is webredacteur bij de OBA. Daarnaast stort hij zich als zelfstandig beeldend kunstenaar in allerlei avonturen en houdt hij zich in zijn vrije tijd bezig met het schrijven en verzamelen van poëzie, waarvan het laatste vooral van toepassing is op het werk van Sylvia Plath, Allen Ginsberg, T.S. Eliot en Ingrid Jonker.

lees meer blogs van de OBA