Originele kookboeken voor de feestdagen

Gepubliceerd op: 7 december 2020 17:22

De winter gaat er dit jaar ongetwijfeld anders uitzien dan we gewend zijn, maar gelukkig kunnen we er altijd nog zelf een beetje sjeu aan geven. Redacteur Max tipt vier originele kookboeken (en één minder originele, maar wel zéér belangrijke bonustip) voor de decemberdagen. Of je nou kerst viert of niet, of je nou lekker wil tafelen met je gezin of gewoon je partner wil verrassen op een woensdagavond, met deze culinaire pareltjes maak je van elke gelegenheid een feestje.

1.

Yotam Ottolenghi & Ramael Scully - NOPI

Yotam Ottolenghi & Ramael Scully | NOPI

Ik zeg het maar meteen: snelle of eenvoudige recepten ga je in dit boek niet vinden. Enige bevlogenheid met keukengerei en ingrediënten is een vereiste- maar dan heb je ook wat. Dit spectaculaire, prachtig vormgegeven kookboek staat vol met de meest verfijnde recepten met een verrassende twist. Maak bijvoorbeeld eens flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt, of een fondant swede gratin: je zult zien dat je je gezelschap moeiteloos omver blaast. Perfect als je clichés wil vermijden, maar toch een feest op tafel wil zetten.

2.

Meera Sodha - Azië

Meera Sodha | Azië

Naar eigen zeggen wilde Meera Sodha, culinair columnist van The Guardian, vegetarische (en vegan) gerechten van wat meer “oomph” voorzien. Nou, dat is haar gelukt! De gepaneerde liflafjes die je als vegetariër vaak krijgt voorgeschoteld verbleken driedubbel bij de smaakbommen die je in dit boek vindt. Salted miso-brownies bijvoorbeeld, of kimchi-pannenkoekjes. En om die te maken hoef je helemaal geen culinair genie te zijn, haar recepten zijn namelijk heel simpel en de boodschappenlijstjes heel overzichtelijk. Dat is nog eens makkelijk indruk maken op je gezelschap!

3.

Lorraine Pascale | Home cooking made easy

Lorraine Pascale | Home cooking made easy

Een kookboek van een (voormalig) topmodel: bij mij roept het in eerste instantie associaties met kleismoothies en rauwe boerenkool op. En dat maakt dit boek van Lorraine Pascale des te verfrissender. Haar recepten zijn simpel, de gerechten helemaal niet overdreven gezond (mag het even?) en de foto’s op zich zijn al een feestje om naar te kijken (halló graffiti cake!). Pascale pleit voor stress-free cooking- en volgens mij kunnen we daar allemaal wel wat meer van gebruiken, zeker tijdens de feestdagen. Ik denk dat ik voor haar big fat tipsy trifle ga dit jaar; zelfs ongeflambeerd is dat een showstopper.

4.

Caroline Eden - Zwarte Zee

Caroline Eden | Zwarte Zee

Oost-Europa fascineert me mateloos. Je vindt er niet alleen een enorm web van uiteenlopende culturele rijkdommen, maar ook van eetculturen. Toen ik tijdens mijn studie een filmfestival bezocht kwam ik voor het eerst in aanraking met onder meer de Bulgaarse, Roemeense en Oekraïense keukens. En dat smaakte naar meer! In dit kookboek reis je van Odessa naar Istanbul en van Istanbul naar Trabzon en maak je kennis met smaakcombinaties waarvan je niet wist dat ze bestonden. De Bulgaarse zelnik bijvoorbeeld: hartig en fris tegelijk en daardoor een moeiteloze voltreffer.

Bonustip

Nigella Lawson | Nigella's kerst

Nigella Lawson | Nigella's kerst

Ik kan maar niet ophouden over Nigella. Een kookboekenlijstje van mij waar zij niet in voorkomt zul je dan ook niet snel zien verschijnen. Er gaat gewoon niets boven haar kookprogramma’s op een luie kerstochtend en zelfs de meest grijze dagen worden gezellig van haar recepten. Haar poëtische presentatie, troostvolle ingrediënten en liefde voor eten zie je terug in haar boeken en in deze kerst-editie is daar nog een flinke portie steroïden overheen gegooid. Echt, doe jezelf een plezier en leen dit boek! Dan stort ik me ondertussen op haar mandarijnencake en eetbare kerstboomversiering.


Max is overdag webredacteur bij de OBA en in de avonduren en het weekend beeldend kunstenaar. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met gevaarlijke culinaire experimenten en het schrijven en verzamelen van poëzie. Na periodes in West, Oost en Noord mag hij zich gelukkig prijzen met een huis in zijn favoriete buurt in stadsdeel Centrum, waar hij dagelijks wordt gewekt door de zebra's en gibbons uit Artis.

lees meer blogs van de OBA