Overleven in een criminele wereld

Gepubliceerd op: 23 maart 2020 09:25

In de bibliotheek staan de boeken keurig gerangschikt op alfabet. De achternaam van de schrijver is hierbij leidend. Ik zal in de komende periode van elke letter van het alfabet een YA-boek lezen. Ik bespreek op deze plek dus 26 boeken. Deze keer de letter D. Die is van Bibi Dumon Tak. Het boek dat ik aanraad is het boek Latino King.

Van alle Nederlandse schrijvers die voor jongeren schrijven, vind ik Bibi Dumon Tak het meest interessant. Ik werk als leraar op een basisschool en zij heeft zoveel goede boeken, verhalen en gedichten geschreven dat je van elke schooldag een Bibi Dumon Tak-dag zou kunnen maken. Haar verhalen over dieren zijn informatief en fascinerend. In haar gedichten over evenhoevigen (Laat een boodschap achter in het zand) staan prachtige zinnen als:

Wanneer de nacht
het licht uitdoet
en de duisternis
het land bedekt

Daar kun je als meester een tijdlang met de leerlingen van genieten. Misschien denk jij dat je te oud bent voor boeken als haar Bijzondere Beestenboek, maar dat is niet zo. Als je de teksten over dieren leest, dan zal je merken hoe goed en hoe fijn ze schrijft en dat het, hoe jong of oud je ook bent, heerlijk is om haar boeken te lezen.

Maar goed, ik ga je proberen te verleiden om een ander boek van haar te lezen, een boek dat ze speciaal voor jouw leeftijdscategorie schreef. Het gaat om een boek uit de serie Slash van Singel Uitgeverij. Goede en bekende Nederlandse schrijvers vertellen in die serie het verhaal van iemand van jouw leeftijd. Je zou het verhalen kunnen noemen die waargebeurd maar toch gelogen zijn.

Zo heeft Bibi Dumon Tak uitgebreid gesproken met Castel, een jongen die op jonge leeftijd in de drugswereld belandt en in het Caribisch gebied achter de tralies verdwijnt in verband met drugssmokkel. Castel heeft zijn verhaal verteld en bij het vertellen keuzes gemaakt over wat hij wel en niet wilde vertellen. Het verhaal van Castel beschrijft Bibi vervolgens in haar stijl en in haar woorden. Vandaar dat ik schrijf: waargebeurd en toch gelogen.

Latino King is een boek dat jou in hoog tempo meeneemt in een wereld waar je maar beter ver uit de buurt kunt blijven. De keerzijde van snel geld verdienen is op een angstaanjagende manier opgeschreven. Dat zal jij merken als de deuren van de gevangenis achter Castel dichtgaan. Je betreedt dan een harde en gruwelijke wereld waar het begrip leven is vervangen door overleven.

De Slash-serie is sowieso een aanrader voor lezers die van realistische verhalen houden. Je ontmoet voor jou onbekende jongeren door de ogen en pen van schrijvers als Edward van de Vendel, Mirjam Oldenhave en Gideon Samson. Als je hun boeken leest, dan word je meegenomen in spannende en interessante verhalen over hoe jonge mensen als jij omgaan met (natuur)rampen, verlies, pijn en criminaliteit. 

En als je deze boeken dan leest, dan moet je tijdens het lezen heel af en toe afstand nemen van het verhaal en eens letten op de kwaliteit, het vakmanschap dus van deze schrijvers. Dan merk je hoe fijn het is dat we in een klein land als de onze zulke goede schrijvers hebben.


Martin Bootsma is leraar en teamleider op de Alan Turingschool in Amsterdam. Voor de OBA schrijft hij over Young Adultboeken, op zijn eigen blog Meesterlezer schrijft hij over boeken, onderwijs en het samenspel daartussen.