Schermtijd: hoe belangrijk is het?

Gepubliceerd op: 8 november 2019 14:18

Schermen, ze lijken een magische aantrekkingskracht te hebben op mijn kinderen. Zodra ze bewegend beeld zien, raken ze in een soort trance. Dat is soms heel handig, maar natuurlijk niet altijd wenselijk. Het schijnt ook niet zo goed voor ze te zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat ze ook nog andere dingen doen in hun vrije tijd?

Handige tips over mediawijs opvoeden vind je makkelijk online, maar ik heb misschien wel meer gehad aan de (opvoed)boeken die ik bij de bibliotheek leende. Ik deel vier titels met je, die je zeker ook eens moet lezen.

Adele Faber | How2talk2kids

How2talk2kids

Eindeloze discussies, vervelende ruzies, als ik de principes van How2Talk2kids toepas komt dat negen op de tien keer niet meer voor. Ook als het gaat over gamen of tv-kijken! De essentie van deze aanpak? Toon begrip voor de emoties van je kind. In het begin voelde het soms een beetje raar, maar het is eigenlijk zo logisch en het werkt zo goed, dat ik het me al heel snel eigen heb gemaakt.

leen of reserveer How2talk2kids bij de OBA

Manfred Spitzer | Digitale dementie

digitale dementie

Dit boek heb ik maar deels gelezen, maar de auteur vertelt wel heel helder waarom het zo belangrijk is om schermtijd te begrenzen en je kinderen te leren hoe ze met media moeten omgaan. Spitzer stelt daarnaast dat kinderen alleen leren van de werkelijkheid en van echte ervaringen. Deze duidelijke boodschap maakt hem overigens niet populair.

leen of reserveer Digitale dementie bij de OBA

Tanya Goodin | Off – verbeter je leven met een digitale detox

Off - verbeter je leven met een digitale detox

Tja, het begint natuurlijk met het goede voorbeeld geven. Want hoe vaak heb je zelf eigenlijk je mobieltje in je hand? Dit kleine boekje geeft je praktische tips en inzichten om je eigen schermgebruik te verminderen en onder controle te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van telefoonvrij eten? Lekker simpel, maar wel een goede tip.

leen of reserveer Off bij de OBA

Hedvig Montgomery | De zeven stappen naar succesvol ouderschap

De zeven stappen naar succesvol ouderschap

Montgomery is al jaren gezinstherapeut in Noorwegen. Ze deelt haar gedegen kennis van de ontwikkeling van het kind, haar ervaring met de moeilijkheden die ouders in de opvoeding tegenkomen en prettige handvatten waarmee je meteen aan de slag wilt gaan. Over schermtijd zegt ze heel helder: ‘De belangrijkste taak die je nu als ouder hebt, is dat je je kind leert inzien dat er meer is in het leven dan alleen beeldschermen’.

leen of reserveer De zeven stappen naar succesvol ouderschap bij de OBA

gouden tip!

Deze laatste tip van Montgomery is wat mij betreft ook de beste. Er zijn zoveel waardevolle andere dingen te doen naast het gamen en filmpjes kijken: samen naar het bos, een middag thuis met playmobil spelen, een nieuw origami-project onder de knie krijgen én natuurlijk naar de bibliotheek om een nieuwe stapel boeken te lenen!

Ben je op zoek naar tips voor alternatieven voor schermtijd? Bekijk dan eens onze top 10 met inspirerende boeken


Sophie woont met haar man en drie zonen in Amsterdam. In haar boekenkast vind je Engelstalige romans, klassiekers (zoals favoriet Howards End van E.M. Forster), soms wat fantasy of een biografie en een flinke verzameling kunst- en kookboeken. Daarnaast struikel je in haar huis over de stapels kinderboeken. Volg @boekliefde op Instagram voor meer mooie boekentips van Sophie voor jong en oud.