Tijdschriftenblog; Nieuw Jaar Nieuw Begin

Gepubliceerd op: 30 december 2014 17:03

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Na de goedgevulde decembermaand, ligt het nieuwe jaar weer fris en helder voor u en gaan we ons, zoals elk nieuwjaar, opnieuw bezighouden met gezondheid, goede voornemens en nieuwe vakantie ideeën. Tevens kijken we vooruit met een sneak preview naar 2024 en blikken we terug op 2014 met de tijdschriften uit de diverse rubrieken.

Psychologie Magazine

In het extra dikke kantelnummer van januari veel aandacht voor de zin van rituelen en tips hoe u uw voornemens van 2015 waar maakt. 60% van de mensen houdt zijn nieuwjaarsplannen nog geen zes maanden vol. Met de online training ‘Dit wordt jouw jaar’ van verander-expert Ben Tiggelaar lukt het je eindelijk om al die mooie plannen waar te maken. Klik hier.

Gezond Nu

U leest in het januarinummer van Gezond Nu alles over Pluk het geluk en de dertien Geluksroutes door tien verschillende steden in Nederland. De eerstvolgende vindt plaats in Haarlem op 7 en 8 februari 2015, meer weten; geluksroute.nl. Verder een stappenplan tegen de winterblues en hoe je met opgeheven hoofd de somberste maand van het jaar doorkomt.

Feeling

In de rubriek Algemeen lezen we in het tijdschrift Feeling wat de nieuwste reistrends, voorspeld door travelwatchers, voor 2015 zijn;

Vroegboeken wordt de voordeligste manier en wordt dan ook beloond in 2015 in plaats van de last minutes. Logeren bij mensen thuis gaat helemaal doorbreken en Airbnb en couchsurfing zijn niet meer weg te denken. Maar er is meer aan de hand. We hoeven niet meer perse naar het beste en duurste restaurant maar eten liever met een local. Verder verkiezen we onbekende steden boven Londen, Parijs of Barcelona dankzij de lowcost airlines. Bovendien wordt het sharen van vakantiekiekjes op de sociale media nog meer een must.

Vrij Nederland

De allerbeste en allerslechtste ideeën van 2014 vinden we in het driedubbele nummer 51/52/01 van Vrij Nederland, zoals de lichtgevende en energie opwekkende fietspaden en de nieuwe aandacht voor literaire klassiekers is dé tegenreactie van de hypes en praatshows op tv waar BN’ers hun povere niemendalletjes mogen aanprijzen. Verder de 3D-printer; moeten we hier nou blij mee zijn of niet, leven en dood rollen zó uit je machine en hoe blij zijn we eigenlijk met het basisinkomen en de selfie-stick?

Zin

Het tijdschrift Zin komt met een Gelukkig 2024 Special ‘uw wereld over 10 jaar’ waarin de beeldcultuur het definitief wint van de leescultuur en verbinding het kernwoord van deze tijd is. We gaan van belevenis naar betekenis en tijd zal belangrijker zijn dan geld. Verder zijn we over 10 jaar onze eigen huisarts, is er overal internet; in tafels, auto’s, koelkasten, je bril en jezelf en zullen er nauwelijks meer vaste banen bestaan.

Uiteraard is dit maar een kleine selectie uit de omvangrijke tijdschriftencollectie.

Marianne Schaatsbergen.